A halláscsökkenés emberközpontú kezelése

Az előítélet és a tagadás nagyon gyakori a halláscsökkenés esetében, ezért az érintettek részéről gyakran hatalmas lépés, mire eldöntik, hogy először hallásgondozóhoz forduljanak. Főként ennek következtében az első konzultáció időpontjának kitűzése akár jó ideig is eltarthat. Egy kimutatás szerint, a halláscsökkenés érintettjei átlagosan 7 évet várnak aközött a két időpont között, amikor először felmerül, hogy romlott a hallásuk és mikor valójában szakemberhez fordulnak.

Amikor egy hallássérült végre összeszedi a bátorságot, hogy elmenjen egy audiológushoz, akkor abban reménykedik, hogy kielégítő felvilágosítást kap és véget ér a bizonytalanság. Vannak azonban esetek, amikor a tudománynak még nincs egyértelmű megoldása, és orvosilag ma még nem lehet tenni semmit…

A halláscsökkenés emberközpontú kezelése

Forrás: 123RF

De sok más dolog VAN amit annak érdekében TEHET egy hallásgondozó, hogy segítse a hallássérültet motíválni abban, hogy ne adja fel a reményt megfelelő kezelés megtalálásában.

Mit tehet egy hallásgondozó a halláscsökkenés emberközpontú ellátása érdekében?

Az első benyomás: Az audiológia, vagy az orvosi rendelő gyakran zsúfolt; előfordul, hogy több hétre előre nincs szabad időpont. A recepciós fontos feladata, hogy tisztelettel és empátiával fogadja és kezelje az újonnan érkezőket. A halláscsökkenés gyakran kezeletlen marad, ha egy érzéketlen recepciós rossz érzéseket kelt valakiben, aki egy jó ideje – akár évek óta – gyűjti a bátorságot, hogy vizsgálati időpontot kérjen. A lassú és érthető beszéd is nagyon fontos azok számára, akik hallásproblémákkal küzdenek.

Megfelelő informácó és tájékoztatás: Ha az adott esetben nincs még elérhető olyan orvosi megoldás, ami meggyógyítaná a hallásproblémát, sokat segíthetnek az ismertető füzetek, vagy olyan hallássérült szervezetek elérhetőségei, ahol mások is hasonló problémákkal néznek szembe. Az érintettek számára az ilyen közösségek gyakran tudnak lelkitámaszt és segítséget nyújtani és első kézből lehet személyes tapasztalatokhoz jutni.

Írásos vélemény: A hallásproblémákkal élők számára gyakran nehéz az információt gyorsan feldolgozni; főleg ha ismeretlen vagy tudományos szavakat használnak a megbeszélés során. A vizsgálat eredményének írásba foglalása sokat segít abban, hogy sokkal több megmaradjon az egyes megbeszélésekből és később megkönnyíti a kommunikációt az audiológussal vagy akár a családtagokkal.

Naprakész szakmai felkészültség: Talán ma még nincs meg mindenre a gyógymód, de olyan weboldalak elérhetőségei, ahol az érintett információkat találhat és a téma legfrissebb kutatási eredményei elérhetőek, folyamatosan reményt és támogatást nyújthat valakinek akit érint a halláscsökkenésos.

A kezeletlen halláskárosodás kockázatainak ismertetése: Ha még nincs is olyan biológiai megoldás a hallásvesztésre, amely képes lenne azt visszafordítani, a technológia gyakran segít megoldani a problémát. Fontos ezért elmagyarázni a kezeletlen halláskárosodás kockázatait, mindenekelőtt annak kapcsolatát az idő előtti demenciával (időskori szellemi hanyatlás), hiszen ez elég motivációt kölcsönözhet valaki számára abban, hogy folytassa vagy éppen elkezdje a vizsgálatokat.

Úgy érzi nincs minden rendben a hallásával és szeretne bizonyosságot szerezni?

Jelentkezzen be az Otonet Halláspontok valamelyikébe ingyenes hallásvizsgálatra. Kedves és tapasztalt hallásgondozóink segítségével nem csak hallásállapotát ismerheti meg egy órán belül, de az eredményeknek megfelelő szakszerű tanácsadással is segítjük a hozzánk látogatókat.