“Legyen a hallókészülék új és olcsó és…” – reális elvárások?

Egy új hallókészülék kiválasztása mindig sorsdöntő pillanat. Ha nem jól választunk, akkor az jelentősen befolyásolja az elkövetkező pár évünket. Egy rosszul megválasztott hallókészülék érezhetően le tudja rontani az életminőségünket, így nem érdemes elsietnünk a kiválasztását.

Miért olyan nehéz kiválasztani egy hallókészüléket?

Azért, mert nem egyformák. Mert hosszadalmas munka, míg összeszokunk a hallókészülékeinkkel. A legtöbb ember, aki hallókészülékre vár, gyakran irreális elvárásokkal vág bele a kiválasztás folyamatába. “Legyen a hallókészülék új és olcsó, meg szép is, na meg azt se felejtsük el, hogy…” Pedig az elvárások realizálásával sokkal könnyebben találhatunk rá a nekünk való hallókészülékre. A leggyakoribbakat összeszedtük most a cikkben, és javasolunk helyettük alternatívát!

1. A hallókészülék adja vissza ugyanazt a hallást, amit azelőtt tapasztaltam.

Sokan azt várják a hallókészüléküktől, hogy ugyanazt a hangzásvilágot kapják vissza, amire emlékeznek. A halláscsökkenés azonban fokozatosan alakul ki, az agyunk közben hozzászokik az új hangzáshoz, amit tapasztalunk.

Érthető hát, hogy amikor a hallókészülék visszaadja azt a hangzásvilágot és erősítést, amit hallanunk kellene, nem érezzük természetesnek.

Ez azonban normális, nem kell tőle megijedni.

A fenti elvárás helyett inkább várjuk el azt a hallókészüléktől, hogy ne legyen nagyon bántó a hangzása. Próbáljunk ki több hallókészüléket, válasszuk azt, amelyik a legkellemesebb mind közül, majd adjunk időt az új hangoknak. Beletelik pár napba, míg a hangok kopni kezdenek, és az agyunk hozzászokik az új hangokhoz. Ekkor már nem lesz olyan zavaró a hangzás, és idővel egyre természetesebb lesz.

Forrás: Gettyimages

2. Azonnal érezzem úgy, hogy tökéletes.

Sajnos, ilyen nem létezik. Időt és energiát kell fektetnünk a megfelelő hallókészülék megtalálásába. Ez tulajdonképpen jó önismereti tréning is: meg kell tanulnunk jól olvasni testünk jelzéseiből. Ha makacsul fáj a fejünk, nem a legjobb hallókészülék van a fülünkben. Ha sokadik beállítással sem javul a helyzet, megint csak lehet, hogy nem jó a szakember, aki beállítja a hallókészülékünket, vagy a hallókészülék nem megfelelő számunkra.

A próbahordásnak fontos szerepe van abban, hogy a jó hallókészüléket megtaláljuk.

A hallókészülékeinket többször is be kell állítani, finomítani rajta, hogy az életvitelünkhöz igazítsák.

A hordás idejét is fokozatosan kell felépíteni: először csak csendesebb környezetben használjuk a hallókészülékeket pár órára, majd lehet emelni a zajszintet és az időt is. Ennek a folyamatnak egy pontján juthatunk el arra a szintre, hogy azt érezzük: ez így tökéletes. Ne sajnáljuk erre az időt!

3. Minden problémámra adjon megoldást.

Egy hallókészülék nem csodakészülék, bár tény, csoda, hogy vissza tudja adni sok ember hallását! Mindenre azért nem képes. A halláscsökkenés sokféle: van, akinek teljesen kiesnek a magas frekvenciák, van, akinek alig van hallásmaradványa és beszédértése. Sokan extrém kérésekkel érkeznek az audiológiai rendelőbe:

Tudjak telefonálni vele!
Értsem a rádiót!
Étteremben tisztán halljam, mit mondanak nekem!

Az igazság azonban az, hogy ez nem ilyen egyszerű. Sok tényező határozza meg, hogy egy hallókészülék milyen segítséget tud adni: a hallássérülés mértékétől, idejétől, okától, típusától.

Forrás: Alamy

Reálisabb, ha megbeszéljük az audiológusunkkal, hogy milyen lehetőségeink vannak, és ennek fényében átgondoljuk, mik a prioritásaink. Mi az ami fontos, hogy menjen a munkánk során vagy a hétköznapokban? Milyen az életvitelünk? Mennyire legyen a készülék vízálló? Ennek fényében tud ajánlani nekünk hallókészüléket és kiegészítőt a szakember. Ne várjunk túl sokat a hallókészüléktől, inkább arra törekedjünk, hogy kihozzuk magunkból és a hallókészülékeinkből a maximumot!

4. Ne tartson sokáig beállítani.

Könnyebb lenne, valóban, de a beállítás tempóját az agyunk alkalmazkodó képessége határozza meg, és mindenkinek ahhoz kell igazodnia. Az új ingereket fel kell dolgozni, meg kell érteni, hozzá kell szokni. A beállítás azért tart sokáig, mert az agyunknak kell idő, míg az új hangokat megszokja, és újra erősíteni vagy módosítani tudunk rajta, míg el nem érjük azt az ideális beállítást, ami a jó halláshoz szükséges.

Ehhez szükség van a saját tapasztalatainkra is, amit naplóznunk kell az audiológusunknak, ami szintén időt igényel:

Hogyan hallok étteremben?
Mennyire értem a beszédet társaságban?
Hogyan hallom a kedvenc zenémet?

Ezek mind befolyásolják a beállításokat.

A fenti elvárás helyett inkább tűzzünk ki egy célt: tartson, ameddig tartania kell, cserébe legyenek számunkra tökéletesek a hallókészülék beállításai.

5. Legyen láthatatlan.

Noha láthatatlan nem tud lenni a hallókészülék, de diszkrét igen. A hallójárati és fül mögötti készülékek is elbújhatnak a kíváncsi szemek elől, de fontos, hogy ne ez legyen a mérvadó hallókészülék kiválasztása során.

Enyhe és közepes fokú halláscsökkenés esetén vannak pici darabok is, azonban

ahogy súlyosodik a halláscsökkenés mértéke, a hallókészülék technológiája több helyet igényel, hogy ki tudja szolgálni a halláscsökkenés korrigálását.

Tehát, ha esztétikailag ugyan szimpatikusabb is számunkra, hogy a hallókészülék mérete kisebb, inkább azt tartsuk szem előtt, hogy a hallókészülék tudása feleljen meg az életvitelünknek és hallásunknak!

Forrás: fiftymore.nl

6. Azonnal értsem vele a beszédet.

A beszédértés nem egyszerű téma. Sajnos, nem minden esetben érkezik meg a megfelelő erősítéssel a beszédértés sem. Vezetéses halláscsökkenésnél az erősítés az esetek nagy részénél visszahozza a beszédértésünket, ám ez az arány az idegi típusú halláscsökkenésnél jóval kisebb.

A beszédértés azonban nem jön azonnal, viszont fejleszthető! Legyünk türelmesek, tréningezzük a hallásunkat, idővel a beszédértés fejlődik és bizonyos esetekben vissza is tér. Kérjünk ehhez tanácsot hallásspecialistánktól!

Mi a hallásvizsgálat után sem engedjük el a kezed! Fontosnak tartjuk a hallásgondozást és a folyamatos kapcsolatot. Jelentkezz be hozzánk ingyenes hallásvizsgálatra bármelyik halláspontunkba, segítünk megtalálni a számodra megfelelő hallókészüléket!