9+1 ötlet: Hogyan tegye élvezetessé nagyothalló szeretteinek az ünnepi időszakot

Ahogy közeleg az év vége, talán nincs is jobb annál, mint szeretteinkkel, barátainkkal együtt készülődni az ünnepi vacsorára, vagy a szilveszter éji összejövetelre, ami mindig együtt jár az ilyenkor szokásos viccelődéssel, anekdotázással, és beszélgetésekkel.

Még ha szerettei is veszik körül, egy hallás-nehézséggel élő barát, vagy családtag könnyen kirekesztettnek érezheti magát. Gyakori, hogy a kezeletlen hallásvesztéssel élő emberek visszahúzódóvá és szomorúvá válnak az ünnepek alatt – amit gyakran még a depresszió tünetei is kísérnek.

Ne hagyja, hogy ez az Ön számára fontos emberekkel is megtörténjen!

Megmutatjuk, hogyan adhat ehelyett támogatást, és ösztönzést nekik.

Ha Önnél gyűlik össze karácsonyra, vagy szilveszterre a család ebben az évben, akkor fontolja meg az alábbi 9 ötletet, amik segítenek elérni, hogy a még kezeletlen hallásvesztéssel élő barátok és családtagok is élvezhessék az ünnepeket:

1) Figyelem: Vegye észre, ha egy érintett családtag vagy barát túl csendes a karácsonyi vacsora vagy szilveszteri beszélgetés során. Lehet, hogy hallása miatt gondjai vannak a beszélgetés követésével, és szükségük van a segítségre abban, hogy ismét részesei lehessenek a társalgásnak.

2) Háttérzaj: Hangos háttérzene vagy a túl hangos TV mellett különösen nehézé válik a hallás az asztal körül. Fontolja meg a zene és a televízió kikapcsolását az étkezés ideje alatt.

3) Világítás: A jó világítás megkönnyíti a nagyothallók számára a beszélők arckifejezésének, és száj mozgásának követését. Még többet segít, ha függönnyel fedi el az ablakokról visszatükröződő fényeket, amelyek szintén megnehezítenék az arckifejezések “olvasását”.

9+1 ötlet: Hogyan tegye élvezetessé nagyothalló szeretteinek az ünnepi időszakot

Fénykép: thehearingcarecentre.blogspot.com

4) Tiszta beszéd: Figyeljen arra, hogy ne beszéljen gyorsan, ne motyogjon, és ne harapja el a szavakat. Ha szükséges beszéljen hangosabban, de ne kiabáljon.

A legtöbbet az segít, ha beszéd közben nem rág rágógumit, nem dohányzik, és nem takarja el az arcát. Igyekezzen úgy irányítani a társalgást, hogy a résztvevők ne vágjanak egymás szavába, mert az még nehezebbé tenné a beszélgetés követését.

5) Szemtől-szembe: Helyezkedjen szembe azzal, akihez beszél, ezzel megkönnyíti számára, hogy hallja a szavakat, de azt is, hogy követhesse a szájmozgást és az arckifejezéseket. Az is segít, ha felhívja magára a figyelmét, mielőtt beszélni kezd hozzá, a neve kimondásával vagy finoman megérintve a kezét, karját, vagy a vállát.

6) Átfogalmazás: Az emberek gyakran ismétlik magukat, ha úgy érzik valaki nem hallotta jól őket. Ehelyett próbálja újrafogalmazni, amit mondott. Gyakran ezzel jobban megkönnyíti egy hallássérült részére a társalgás követését, mert lehet, hogy egy adott szó, vagy beszédhang megfejtése okoz gondot neki.

7) Távolság: Amikor nem az asztal körül ülnek, maradjon közel a rosszabbul halló emberhez, ha beszélget vele. Sokkal nehezebb hallani valakit, aki a szoba másik végéből beszél, és nehezebb látni a száját és arckifejezéseit.

8) Kapcsolat: Gyakran a legjobb dolog, amit tehetünk valakivel, akinek halláscsökkenése van, hogy nem hagyjuk magára, ha félrevonul, megkeressük, és együtt élvezzük egy négyszemközti beszélgetés hangulatát egy csendes sarokban, egy csendes szobában, vagy egy csendes séta közben.

9) Ültesse a nagyothalló barátot, vagy családtagot valaki olyan mellé, aki a szószólója lehet – vannak, akik egyszerűen jók abban, hogy megérezzék mások igényeit és együtt érzően viselkedjenek velük. Ha egy szerettünk halláskárosodással küzd, ültessük olyasvalaki mellé az asztalnál, aki kezdeményező módon fog segíteni neki abban, hogy követni tudja a beszélgetést és elég türelmes ahhoz, hogy megismételjen, vagy átfogalmazzon egy mondatot, ahányszor csak szükséges.

+1 Jó megoldás, ha a nagyothallót ültetjük az asztalfőre, ami megkönnyíti számára, hogy láthassa a többi vendég arcát. Még ennél is jobb, ha egy kerek asztal köré ülünk, mert így feszélyezve sem kell éreznie magát a kitüntető figyelem miatt.