Mire jó a valós fülmérés? – íme 5 érdekes tény a hallójáratodról

Nem is gondolnád, hogy a hallójáratnak milyen fontos szerepe van a hallás folyamatában. Hajlamosak vagyunk lebecsülni a szerepét, pedig rengeteg múlik a hallójáratunkon, ha a hallásélményről van szó. Nem mindegy, milyen a formája, a mérete, sem pedig az, hogy milyen illeszték kerül bele! Most összeszedtük a legalapvetőbb tényeket a hallójáratodról, amiről talán eddig nem is tudtál, és arról, hogy a valós fülmérés hogyan kapcsolódik ezekhez!

Minden fül egyedi!

Minden fül kicsit más, és nincsen két egyforma fül a világon. Eltérhet a hallójárat alakja, mérete, a fülkagyló formája, de még a fülcimpáé is! A hallás szempontjából jelentős különbségekről van szó, ennél fogva pedig minden fül akusztikája más, mindegyik fület egyediként kell kezelnünk,

hiszen mindegyik más-más megoldást kíván, ha hallókészülék ellátásra kerül sor.

Ezért fordulhat elő az, hogy neked más illeszték kerül a füledbe, mint az ismerősödnek, vagy más hallókészülék hordása kényelmesebb a számodra, mint másnak.

Nem mindegy, milyen illeszték kerül a füledbe!

Az illeszték fontos feladatot lát el: gondoskodik róla, hogy a hallókészülék által felerősített hang akadálytalanul továbbjusson a belső füledbe. Ehhez azonban fontos, hogy az illeszték minél pontosabban illeszkedjen a hallójáratod falához, és ne mozogjon ki a füledből. Mivel a fülkagylód formája és a hallójáratodé is egyedi, az audiológus mindig ezek figyelembe vételével fog ajánlani illesztéket!
Mire jó a valós fülmérés? - íme 5 érdekes tény a hallójáratodról

forrás: 123rf

Többféle forma létezik, attól függően, hogy a fülkagylód és a hallójáratod formája melyiket képes megtartani, hogy megfelelő pozícióban bent maradjon.

A hallójáratod mérete az évekkel változik

A füleden, akárcsak testünk többi részén is, nyomot hagy az idő. Ha rendszeresen viselsz hallókészüléket és illesztéket, akkor az bizony alakítja a hallójáratod formáját is! Mivel fontos, hogy pontosan illeszkedjen az illeszték a hallójáratod falához, picit mindig nagyobbra készül az illeszték, hogy ez megvalósulhasson. Ez pedig azzal jár, hogy idővel a hallójáratod is tágul, ezért fontos pár évente új illesztéket készíttetni, hogy a hang hiánytalanul erősödhessen és haladhasson tovább a hallójáratodon!

Ezt a változást te is nyomon követheted egykori és legújabb illesztékeiden: formája és mérete is tökéletes lenyomata annak, ahogyan a füled átalakult az évek alatt!

Nem mindegy, miből készül az illesztéked!

A hallójáratod és a füled bőre érzékenyebb és sérülékenyebb, mint a tested többi részét borító bőrtakaró. Mivel az illeszték sok időt tölt a füledben, ezért nem is tud megfelelően szellőzni, könnyebben zsírosodik, izzad, ami kedvez az esetleges fertőzések kialakulásának. Ezt azonban megelőzheted azzal, hogy rendszeresen tisztítod az illesztékeidet, éjszaka pedig pihenteted a füleidet azzal, hogy a hallókészülékeidet kiveszed az alvás idejére a füledből.

Mire jó a valós fülmérés? - íme 5 érdekes tény a hallójáratodról

forrás: 123rf

Ugyancsak nem mindegy az illeszték anyaga sem, sokak fülén allergiás reakciók – pirosodás, kiütés, váladékozás – jelennek meg a szilikon anyagától, mások a kemény illesztéket nem viselik jól, mert töri a fülüket.

Ilyenkor érdemes újra átgondolni, milyen más anyagból készüljön az új illeszték!

A hallójárat mérete és formája befolyásolja a hallásélményt

A hallójárat lehet kanyargósabb, szélesebb, rövidebb és hosszabb, ami befolyásolja a fül akusztikáját, és azt, ahogyan a hallókészülék, vagy annak illesztéke belefér a fülbe.

Emiatt pedig ugyanazon a hallókészülék erősítése ugyanazon beállításokkal kicsit más lesz mindenki fülében.

Minél kisebb ugyanis egy hallójárat átmérője, annál nagyobb a hangnyomás a hallójáraton belül. Ennek következményeképpen, ha egy keskeny hallójáratú és egy széles hallójáratú személy fülét pontosan ugyanolyan erősítésű hallókészülékkel látjuk el, akkor a keskeny hallójáratú hallását túlerősíthetjük, még a széles hallójáratú hallásának az erősítés nem lesz elegendő.

Ezért van rendkívül nagy szerepe a valós fülmérésnek a hallókészülékek pontos beállításában, amit kollégáink is alkalmaznak rendelőinkben annak érdekében, hogy minél pontosabban beállíthassák a hozzánk érkezők hallókészülékét!

Mire is jó a valós fülmérés?

Amikor a hallókészülék gyártók egy hallókészüléket terveznek, akkor egy szabványos méretű és alakú fül alapján döntenek a programozás módjáról, ami miatt pontatlan lehet egy hallókészülék beállítása. A valós fülmérés lehetővé teszi, hogy a hallókészüléket a lehető legpontosabban a te füledre finomhangoljuk!

A valós fül mérés során kollégáink meg tudják mérni, hogy a próbált hallókészülék intenzitását (hangerejét) és frekvencia reakcióját (hangmagasságát) hogyan befolyásolja a füled.

A valós fül mérés során egy vékony szondamikrofont helyezünk a hallójáratba a hallókészülék mellett, és az audiológus rögzített beszédmintákat játszik le annak érdekében, hogy pontosan mérhetők legyenek a fül egyedi mérete és alakja által okozott akusztikai változók.

Mire jó a valós fülmérés? - íme 5 érdekes tény a hallójáratodról

forrás: Unsplash

Ennek alapján pedig pontosan a füled anatómiai sajátosságainak a figyelembevételével tudjuk beállítani a hallókészüléked, úgy, hogy az a lehető legjobban megfeleljen a hallójáratod méretének, alakjának, valamint a halláskárosodásodnak.

Aknázd ki a hallójáratodban rejlő lehetőségeket!

Jelentkezz be hozzánk valós fülmérésre, hogy sokkal pontosabban beállíthassuk a hallókészülékedet! A valós fülmérés lehetővé teszi, hogy még többet kihozz a meglévő hallókészülékedből, jobban hallhass, jobb legyen a hallásélményed!Időpontot foglalok!