Néhány tipp, hogy mit ajándékozz hallássérült gyermekednek karácsonyra

Nagy izgalom kitalálni minden évben, hogy mi kerüljön a karácsonyfa alá a szép, díszes csomagolásba. Vannak, akik felnőttként ezt a szokást már elengedik, de ha gyermek kerül a családba, újra visszatér az Ünnepek igazi varázsa, beindul az ajándékdömping.

Érthető is, hiszen egy gyermek szeme csillog igazán karácsonykor, ha karácsonyfát és ajándékot lát. Ilyenkor hajlamosak vagyunk túlzásba esni, és több ajándék is landol a fa alatt, mint amire a gyermeknek valóban szüksége lenne.

A játéknak ugyanis nagyon fontos szerepe van a gyermekek fejlődésében, így a hallás és a beszéd fejlődésében is.

Néhány tipp, hogy mit ajándékozz hallássérült gyermekednek karácsonyra

Forrás: Pexels

Éppen ezért ajánlott célzottan ilyen játékokat levadászni a boltok polcairól gyermekünknek.

A hasznos ajándékokról mindenkinek gyermek angol könyv vagy lexikon jut eszébe, pedig tévhit, hogy a hasznos, fejlesztő játékok unalmasak lennének. A titok mindössze a használatukban rejlik.

Érdemes ajándékvásárlás előtt beszélgetni a gyermekünk szurdopedagógusával is. Ő az, aki hasznos tippeket tud adni arra vonatkozóan, hogy mit tartsunk szem előtt gyerekjátékok kiválasztásakor. Ő az, aki személyre szabottan tud tanácsokat adni ehhez, ő az, aki tudja, mit kell fejleszteni hangsúlyosabban, és erre milyen játékok alkalmasak.

Íme néhány tipp, mivel lepjük meg hallássérült gyermekünket karácsonykor! Természetesen a gyermek életkorától is függ, melyik használható a számára.

Kutya – társ a csendben

Bizarrnak tűnhet, pedig egy kutya több egy játszópajtásnál. Amellett, hogy a család életét fenekestül felborítja, és színt visz a hétköznapokba, segíthet a hallássérült gyermek fejlődésében. Önállóságra, felelősségvállalásra sarkall, és idővel a gyermek hangjelző kutyájává is válhat.

Egy hangjelző kutya képes megtanulni, hogy jelezze gazdájának az egyes zörejeket, amit ő nem vesz észre, vagy ha szólítják, ébreszt, figyelmeztet, ha csengetnek. Emellett támogat, szorongást old, és megkönnyíti a kommunikáció kezdeményezését is a környezettel.

Néhány tipp, hogy mit ajándékozz hallássérült gyermekednek karácsonyra

Forrás: Pexels

Vannak szervezetek, alapítványok, akik segítő kutya képzéssel foglalkoznak, például a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület is kiképezheti a kutyánkat hangjelző kutyussá. Érdemes alaposan átgondolni, hogy hasznos lehet-e egy segítőkutya gyermekünknek, tudjuk-e vállalni az ezzel járó feladatokat, felelősséget. Amennyiben igen, boldog közös évek várnak majd ránk.

Játékos fejlesztés könyvvel

Gyermekünk beszédfejlesztését otthon is segíthetjük, ha beszerzünk egy gyermekünknek vonzó, interaktív könyvet, aminek a segítségével játékos gyakorlatokat végezhetünk együtt. Ilyen például Diósi Annamária: Hallod? című könyve, ami színes képekkel dolgozik, változatos gyakorlatokkal: vághatunk, énekelhetünk, de a bele helyezett QR-kódoknak köszönhetően okostelefonunk segítségével hanganyagokat is segítségül hívhatunk. Ez a multifunkciós fejlesztős könyvescske igazi kánaán, ha szórakoztatóan szeretnénk tanulni gyermekünkkel együtt.

Hangjátékok

A hangjátékok is hasznosak a hallásfejlesztésben, ha jót veszünk, és azt megfelelően használjunk. Kiválóak a hallásfigyelem fejlesztésében és fejleszthetjük velük a hangok megkülönböztetését is.

Erre alkalmasak a hangot adó állatok, hangszerek, amelyeket el lehet dugni a gyermek elől, és úgy megszólaltatni, hogy keresse meg. Érdemes utánoztatni a hallott hangot, vagy hang alapján beazonosítani, mi szólalhatott meg.

Hasznosak ezek a típusú játékok, ha az nem csak hever a gyermek mellett, és együtt játszunk vele a gyerekünkkel.

Bábjáték

A szerepjátékozás nagyon jó hatással van a beszéd fejlesztésére és a szókincs bővítésére. Mi mással is tudnánk beszéltetni gyermekünket, mint azzal, hogy bábokkal eljátszunk vele jeleneteket?

Könyv

Mivel a hallássérült gyerekek szókincse lassabb ütemben bővülhet, ha nem hall meg mindent a környezetéből, ezért érdemes a szavakat vizuálisan biztosítani számára. Olvassunk vele mesét, vagy olvasson könyvet maga, ha tud már olvasni. Sok hallássérült az olvasáson keresztül szerez elképesztően fejlett szókincset, nem mellesleg a fantáziája és tudása is magasabb szintre emelkedik az olvasástól.

Néhány tipp, hogy mit ajándékozz hallássérült gyermekednek karácsonyra

Forrás: Pexels

Társasjáték

A társasjátékok amellett, hogy jó családi programot biztosítanak, szókincs- beszéd- és hallásfejlesztéssel is bírnak, ha jól választunk. Járjunk utána, hogy milyen játékok vannak a piacon, és melyik bírhat fejlesztő hatással. A beszédet igénylő játékok a beszéd gyakorlására nagyon jók, a leírással járó feladatok szintén, és emellett a szókincset is gyarapítják. Vannak hallásra támaszkodó játékok is, azokat is érdemes kipróbálni. Néhány tipp, hogy melyiket érdemes választani: Szókirakó, Fedőnév, Dixit, Sztorikocka.

Kommunikációs segédeszközök

Nem játék, de hasznos ajándék egy vezeték nélküli kommunikációs segédeszköz a gyermeknek. Oviban, iskolában ezek az eszközök segíthetnek abban, hogy könnyebben megértse, mit mond a tanár és az óvónéni. De otthon is hasznos mesenézéskor vagy akkor, ha nagyobb társaság jelenik meg körülötte.

Ezek a vezeték nélküli eszközök célirányosan felerősítik a beszélő hangjait, és a felerősített hangot a gyermek hallókészülékébe továbbítják, így tisztábban, érthetőbben hallhatja az emberi beszédet.

Ezeket az eszközöket Halláspontjainkban ki is próbálhatják egy előzetes hallásvizsgálat után. Foglaljon időpontot gyermekének most!