Útikalauz, amivel végre könyebbé válik az audiogram értelmezése!

Sok hozzánk érkező kliens panaszkodott már arra, hogy nem magyarázták el számára azt, mit kellene látnia a hallásmérés után a kezükbe kapott papíron, így számukra nagyon nehéz az audiogram értelmezése. Vonalak, jelölések, számok sorakoznak az audiogramokon, ám szakavatatlan szemeknek nem egyértelmű, mit is jelentenek pontosan. Ez pedig meglehetősen rossz érzést kelt az emberben. Mi ezt a rossz érzést szeretnénk feloldani ebben a cikkben.

Mi is az az audiogram?

Az audiogram egy olyan grafikon, amely pontos képet ad a hallásmérés alapján a kliens hallásállapotáról. Miközben te bent ülsz a fülkében, mi adott frekvenciájú hangokat küldünk a füledre helyezett fejhallgatóba. Miközben jelzed, mit hallasz, mi az alapján rajzoljuk meg a grafikon keretein belül, hogy mi az a leghalkabb hang, amit meghallasz az adott frekvenciákon és hangerőkön. Az így kirajzolódó vonal a te úgynevezett hallásgörbéd.

Útikalauz, amivel végre könnyebbé válik az audiogram értelmezése!

Forrás: freeimages.com

Egy elkészült audiogram sokat elárul arról, hogy a kliensnek milyen típusú, és milyen fokú halláscsökkenése van az egyik, illetve a másik fülén.

Mi micsoda az audiogramon? – így válik könyebbé az audiogram értelmezése

Az audiogram két tengely mentén felépülő rácsos háló. A grafikon felső, vízszintes részén számokat láthatsz, 125-től 8000-ig. Ezek a számok a frekvenciákat és a hangmagasságot jelzik, a tengelyen jobbra haladva nő a hang magassága.

Egy beszélgetés például 500-3000 Hz között zajlik, 250 Hertzre tehető a csap csöpögése, a telefon csörgése pedig 8000 Hertzen is szólhat.

Ebben a cikkünkben, ahol a Ling-tesztről írtunk, azt is megtudhatod, hogy mely hangok, mely frekvenciákon hallhatóak. Fontos információ az audiológusnak, hogy milyen frekvenciákat érint a halláscsökkenés, így tudhatjuk meg, hogy a hétköznapokban milyen magas vagy mély hangokat hallasz meg nehezebben. A halláscsökkenés ugyanis mindenkinél más frekvenciákat érint, nincs két egyforma eset.

A függőleges tengelyen decibeleket (dB) találsz, amelyen -20 dB-től 120 decibelig mérhető a hallásod, vagyis hogy milyen erős hangot hallasz meg. Ezen a tengelyen a lenti irányba nő a hangerő.

Útikalauz, amivel végre könnyebbé válik az audiogram értelmezése!

Forrás: medel.com

Viszonyításképpen érdemes tudnod, hogy az emberi beszéd 65 decibelen zajlik, a 80 decibeles zaj már képes hallásproblémákat okozni, 120 decibeles hangnyomást pedig a felszálló repülőgép turbinái képesek előidézni.

A nulla decibel a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy nincsen hang. Ez egy viszonyítási pont, amit előzetes kutatások, mérések alapján határoztak meg a szakemberek. Eszerint a jól működő emberi fül képes a nulla decibeles hangot meghallani a különböző frekvenciákon. Ha ezen a vonalon halad a hallásgörbéd, vagy efölött, akkor a hallásod jól működik, megfelelő.

Mikor beszélünk rossz hallásról?

Ha a fent említett nulla decibeltől minél jobban távolodik a hallásgörbéd lenti irányba, annál nagyobb a halláscsökkenésed.

Az audiogramon láthatsz egy fekete, erősített vonalat a 30 decibeles vonalon, a 250-2000 Hertzes tartományban. Ezt a vonalat hívjuk szociális hallásküszöbnek.

Ha a hallásgörbéd ezen a vonalon, vagy ez alatt fut, akkor már érezheted, hogy hallásproblémád van: visszakérdezel, mindenki motyog, hangosan hallgatod a tévét.

Mik ezek a pirosak, kékek és a nyilak?

Nem azért rajzolunk kékkel és pirossal, mert csak ebben a két színben van tollunk a rendelőben. A színeknek és a jeleknek is fontos tájékoztató szerepük van. A jobb fül eredményeit piros, a bal fül eredményeit pedig kék jelöléssel jelöljük az audiogramon. A vezetéses hallásmérés esetén (amikor a fülbe érkezik a hang a fejhallgatón keresztül), a jobb oldalon “o” jellel, a baloldalon “x” jellel jegyezzük le az értékeket. A csontvezetéses halláscsökkenés eredményeit pedig – amikor a halántékra helyezett eszközön kapsz ingert -, nyilakkal jelöljük.

A csontvezetéses és a vezetéses hallásvizsgálat görbéje sok információt árul el számunkra. Már az is sokat mond, hogy egymástól milyen távolságra helyezkednek el, és hogyan lejtenek – például az egyes hallássérülés típusokak jellemző, jól felismerhető audiogram képei vannak.

Honnan tudjam, mekkora a hallásveszteségem?

A halláscsökkenés mértékét az adja meg, hogy melyik decibelértékeken halad át a hallásgörbéd. A hivatalos felosztás szerint a következő súlyossági fokozatokat különböztetjük meg:

  • Enyhe fokú hallásvesztés – 25-40 dB
  • Közepes fokú hallásveszteség – 40-60 dB
  • Súlyos fokú hallásveszteség – 60-90 dB
  • Átmeneti sáv a súlyos fokú hallásveszteség és a siketség között – 90-110 dB
  • Siketség – 110 dB felett

Mi fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk érkező kliens alapos tájékoztatást kapjon a hallásmérés után, és semmilyen hiányérzet ne maradjon benne, miután hazamegy tőlünk. 

Ha szeretnél egy teljes körű hallásvizsgálatot, ahol a figyelem 100%-osan a tiéd, jelentkezz be hozzánk ezen a linken!