Vattapálcikák tévúton

A fültisztítási szokásaink sokfélék, de az biztos, hogy az emberek nagy része automatikusan a fültisztító pálcika után nyúl. A vattavégű eszköz azonban több kárt okoz, mint amennyit használ.

A hallásgondozók legszívesebben táblára írnák ki a rendelőjükben azoknak a pácienseknek, akik vattapálcika miatt bedugult, vagy gyulladt füllel mennek hozzájuk, hiszen már annyiszor elmondták…

Nem a fülbe való!

A fültisztító pálcika a fülkagyló külső részének tisztítására használható csupán, a hallójáratba dugni TILOS!

Vattapálcikák tévúton

Forrás: 123RF

  • Ha túl mélyre nyomjuk, akkor a fülzsírt összetömöríthetjük, az besűrűsödik és egy idő után nem tud kiürülni.
  • Ha a pálcikával megcsúszik a kezünk, még a dobhártyát is megsérthetjük vele.
  • A fültisztító pálcika nem steril, így az érzékeny hallójáratba kórokozókat juttathat és mikrosérüléseket okoz.

Megy ez magától is.

A fülzsírnak dolga van a fülben és amikor a kelleténél több van a hallójáratban, akkor az magától ürül. A fülben a hámsejtek időnként leválnak, a fülzsír folyamatosan hozza kifelé azokat egyéb szennyeződésekkel együtt. Ha folyton szárazra piszkáljuk a fül belsejét, akkor annak megszűnik a védekezőképessége és gyulladás alakulhat ki.

Hogyan tisztítsam helyesen a fülemet?

Ha úgy érezzük, hogy tompább a hallásunk, akkor egy egyszerű háziorvosi vizsgálat után megtudhatjuk, hogy a fülzsír okozza-e ezt. Ha igen, akkor gyógyszertárban kapható paraffinolajat cseppenthetünk a fülünkbe, aztán vattával dugjuk be pár percre.

Érdemes éjjelre cseppenteni, hogy ne folyjon ki, hanem az egész hallójáratot bevonja. Legkésőbb 2-3 napos kezelés után a fülzsír ki fog jönni magától a hallójáratból és a fülkagylóból egy mozdulattal kitörölhetjük.
Normál esetben elegendő, ha zuhanyzáskor meleg vízsugárral és az ujjunkkal kimossuk a fület.

Ha nem a zsír összetömörülése miatt hallunk rosszabbul, akkor látogassunk el egy hallásvizsgálatra, hogy minél hamarabb megoldást találjunk a problémánkra. Halláspontjainkban jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatra.