Miért kell kezelni?

Sokan csak akkor jönnek rá, hogy életük legjobb döntése volt belevágni a hallókészülék beszerzésébe, amikor már túl vannak az egészen, és pár hónapja már boldog hallókészülék tulajdonosok. Ilyenkor a változás látványos: az egykor szomorú arcú ember hirtelen kivirul, boldogan számol be az őt ért pozitív változásokról. Ezek várnak ránk is, ha igent mondunk egy hallókészülékre és nemet a halláskárosodás következményeire.

Hallásunk javulni fog

Sokan, mire audiológushoz kerülnek, már rég lemondanak arról, hogy visszakapják azt a vibráló, hangokkal teli világot, amit elveszítettek. Addigra az a biológiai gépezet az agyunkban, ami a hallás létrejöttéért felel, már eléggé „rozsdalepte”. A hallókészülék azonban képes újra beindítani ezt a rozsdás gépezetet, hallásunk pedig elkezd ébredezni.

Újra rácsodálkozunk majd a madárcsicsergésre, a saját hangunkra, a tücsökciripelésre, a párunk hangjára.

Minden hang, amiről azt hittük, eltűnt örökre, szépen lassan visszaszivárog az életünkbe.

Miért kell kezelni?

Forrás: Shutterstock

Újra bízunk a hallásunkban

Valójában az agyunkkal hallunk. A fülünk összegyűjti a hangokat, de az agyunk fordítja le a véletlenszerű zajokat felismerhető hangzásra, ami figyelmeztet a közelgő veszélyre, lehetővé teszi számunkra, hogy a kedvenc dalunkat hallgassuk, vagy megértsük, mit mondanak nekünk.

Ha nem törődünk egyre romló hallásunkkal, az agyunk nem tud számítani a fülünkre, így a látásunkra kezd el jobban támaszkodni, hogy minden szükséges információt meg tudjon szerezni a külvilágból. A látásunk fantasztikusan tud kompenzálni, ám mégsem ugyanolyan, mintha a hallásunkra támaszkodnánk.

Hallókészülékkel újra képesek leszünk magabiztosan biciklizni, átkelni az úttesten, sétálni a városban. Nem rezzenünk össze, ha valaki megközelít bennünket hátulról, mert számítunk rá, és a vezetés során is magabiztosan kormányozzuk autónkat.

Miért kell kezelni?

Forrás: Dissolve

Javul a beszédértésünk

Végre nem nézzük folyton beszélgetés közben a partnerünk szájára, abban bízva, hogy onnan betömködjük azt a hézagot, amit nem értettünk abból, amit mondott nekünk. Vége a visszakérdezések kellemetlen időszakának, a beszéd tisztul a fülünknek, és érthetővé válik.

Az, hogy ez milyen mértékben javulhat hallásunk, az függ a halláskárosodásunk mértékétől és súlyosságától is, ám különböző, hallókészüléket kiegészítő kommunikációs eszközök használatával ez még jobban javítható.

Javul az egyensúlyérzékünk

Az egyensúlyzavarok gyakran együtt járnak a halláscsökkenéssel. Hajlamosabbá válunk a szédülésre, elesésre magasabb fekvő helyeken, ami a hallókészülék viselés hatására szintén javulni fog. Újra szervezhetünk hegyi túrázást, létrázhatunk és magabiztosan vehetjük a kanyarokat biciklivel is.

Óriási súly gördül le a vállukról és a szívükről

A halláskárosodás velejárója a kommunikációs képességeink csökkenése, aminek következtében egyre nehezebben kapcsolódunk be a barátainkkal, kollégáinkkal, családtagjainkkal való beszélgetésekbe. A sorozatos kudarcélmények nincsenek jó hatással önértékelésünkre.

Hallókészülékkel a visszahúzódó ismerősből újra a társaság középpontjává válunk, nincs több kirekesztettség érzés, kínos visszakérdezés, paranoiás gondolatok, szorongás. Végre önmagunk lehetünk.

Sokkal energikusabbá válunk

Sokan fáradtan támolyognak be a rendelőbe, és ugyanez az érzés hatotta át az elmúlt éveiket. Meglepődnek, amikor elmagyarázzák nekik, mi is áll emögött valójában: a halláskárosodás. Ugyanis, ha nem hallunk jól, agyunk kétségbeesetten dolgozni kezd, igyekszik pótolni extra munkával azt az információt, amit hallásunk révén nem tud megszerezni. Ez rettenetesen sok energiánkba kerül, nehezen kapcsolódunk ki, örökké aludnánk. Ez hallókészülékkel elmúlik. Agyunk fellélegzik, mi pedig kipihentebben vágunk bele reggelente a napokba, akár kávé nélkül is.

Kinyílik számunkra a világ

Ha nehezen értjük barátainkat, családtagjainkat, munkatársainkat, az bizony kihat a velük való kapcsolatunkra is.  A hallókészülék végre elhozza azt a feloldást, amire titkon mindig is vágytunk: nincs több düh, csalódottság, meg nem értettség, magány.

Miért kell kezelni?

Forrás: iStockphoto

Javulnak a munkaerőpiaci lehetőségeink

Nehéz boldogulni a munkaerőpiacon, ha nem tudjuk kellő magabiztossággal keresztülvinni ötleteinket, vagy nem tudunk beilleszkedni a munkahelyi közösségbe, csak mert rosszul hallunk. A hallókészülék megadja ezt a magabiztosságot, és új célokat tűzhetünk ki magunk elé: nyelveket vagy új szakmát tanulhatunk, akár munkahelyet is válthatunk.

Ne féljünk belevágni!

Ahogy láthatjuk, a hallókészülékünk beszerzését kár halogatni. Sokkal kiegyensúlyozottabbá válunk az élet minden területén, ha meglépjük ezt a kis-nagy lépést, visszatalálhatunk régi önmagunkhoz, és olyan ajtók nyílnak ki előttünk, amiről azt hittük, már örökké zárva maradnak.