Már van hallókészülékem

Amikor a fülünkbe kerül az új hallókészülék, még korántsem érkezünk a hallás felé vezető út végére. Ha már megismertük a hallókészülék technikai tulajdonságait, a következő lépés, hogy megtanuljuk, hogyan hozzuk ki vele a hallásunkból a legtöbbet.

Első alkalommal szokatlan lehet a hallókészülék viselése a fülünknek, de ez ne tántorítson el bennünket attól, hogy rendszeresen hordjuk! Mint ahogyan minden más segédeszközt – szemüveget, új fogsort – a hallókészüléket is meg kell szoknunk.

A következő akadály, amit le kell küzdenünk, azok a saját elvárásaink. Sokan azt hiszik, ha a hallókészüléket használni kezdik, azonnal visszatér a régi, tökéletes hallásélményük. A valóság azonban ezzel szemben az, hogy meg kell tanulnunk újra hallani a hallókészülékkel.

Ennek a sikere csak a türelmünkön, a hallókészülék jó beállításán és kitartó hallástréningen múlik.

Az agyunk hallásközpontja a hosszan tartó halláskárosodás során elfelejti a régen hallott hangzásvilágot, és egy halkabb, torzabb, hamis hangzásvilágot rögzít természetesnek. A mi dolgunk, hogy a hallásgondozó segítségével emlékeztessük agyunkat a régi hangzás milyenségére.

Már van hallókészülékem

Forrás: www.picswe.com

Milyen nehézségekre számítsunk?

Sokkal könnyebb átvészelni ezt az időszakot, ha előre tudjuk, mire számítsunk:

  • hangosnak tűnhet a világ,
  • idegennek tűnhet a hangzás,
  • a beszédértés nem mindig javul azonnal (ez a halláskárosodás típusától is függ),
  • fáradékonyabbak lehetünk a sok inger miatt.

A jó hír viszont az, hogy idővel ezek a negatív élmények szelídülnek, majd megszűnnek.  Az első alkalommal éles hangok idővel tompulnak, természetessé válnak. A beszédértés – hallássérülés fokától és típusától függően – kitisztul, a fáradtság enyhül.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a hallókészülékünk a lehető legjobban legyen beállítva?

A kulcsszó a fokozatosság. A hallásgondozás során tanácsokat kapunk majd arra vonatkozóan, hogyan is kezdjük el hordani hallókészülékünket.

Eleinte csak csendes környezetben használjuk a hallókészüléket, és csak fokozatosan kísérletezzünk az egyre hangosabb zajokkal. A hallókészülék hangerejét sem azonnal a maximálisra állítják be, hanem annál jóval halkabbra, hogy legyen időnk hozzászokni a hangerőhöz. A hangerősséget fokozatosan emelik alkalomról alkalomra, miközben a finomhangolás is megtörténik.

Ahhoz, hogy a hallókészülék biztosítsa a számunkra tökéletes hallást, nekünk is információkat kell adnunk a szakembernek, hogy megfelelően módosítsa a beállításokat. Próbáljuk ki a hallókészüléket minél több környezetben – munkahelyen, utcán, otthon, szórakozóhelyen – és jegyzeteljük, mi okoz nehézséget, mi az, ami zavaró, mit nem értünk a beszédben, mi az, ami kellemes.

Ez egy hosszadalmasnak tűnő folyamat, de megéri türelmesen végigcsinálni, hogy visszakapjuk a régi hallásélményünket!

Már van hallókészülékem

Forrás: www.acousticentre.ch

Tréningezzük az agyunkat!

Ahhoz, hogy a megváltozott hangokat értelmezni tudjuk és fejlődjön a beszédértésünk, tréningezni kell az agyunkat, hogy erre újra képes legyen. Ezt néhány gyakorlattal elősegíthetjük:

Már van hallókészülékem

Forrás: www.cera.org.au

  • Csendes környezetben ismerkedjünk a saját hangunkkal.
  • Figyeljük meg a saját és más emberek szájmozgását.
  • Zajos környezetben próbáljunk meg kiragadni egy-egy hangot, rájönni mi lehet az, és milyen irányból halljuk. Ez segít abban, hogy képesek legyünk egyre több hangot megkülönböztetni, ha hangzavar van körülöttünk.
  • Gyakoroljuk a megértést napi szinten: Kérjünk meg valakit, hogy olvasson fel szavakat, és mi próbáljuk meg visszamondani azokat. Fontos, hogy a hibákat is átbeszéljük, így könnyebben rájövünk, hogy mit hallhattunk félre.
  • Beszélgessünk minél több emberrel, hogy minél több hangszínt és szájmozgást ismerjünk meg!

Semmiképpen ne adjuk fel a kezdeti nehézségek után, tartsuk észben, hogy ezek nem csak a mi nehézségeink, ezek a halláshoz vezető út velejárói, amit le kell küzdenünk. Az út végén pedig egy olyan hallókészüléket kapunk, ami jobb életminőséghez, magabiztossághoz és kiegyensúlyozott hétköznapokhoz segít bennünket.