A jó hang élménye a mi hitvallásunk és ez az elv vezérel minket akkor is, amikor olyan eszközöket gyártunk, fejlesztünk, mely eszközök nem a rehabilitácó, hanem a megelőzés területén találnak gazdára

Illesztékek

A hallókészülék egyik legfontosabb része az illeszték. Ez vezeti a hangot a hallókészülékből a fülbe, így nem mindegy, milyen formájú fülillesztéket kapunk, és az milyen anyagból készül. A hallókészülék illesztéknek tökéletesen el kell tudnia látnia a feladatát, különben hallókészülékünk nem tud megfelelően működni.

Milyen a jó fülilleszték?

A jó hallókészülék illeszték kényelmes, nem sípol, megfelelően rögzíti a hallókészüléket, és jól vezeti a hangot. A sípolás általában azt jelzi, hogy nem tölti ki megfelelően a hallójáratot, valahol nem tapad megfelelően a fülünkhöz. Ebben az esetben új illesztéket kell készíttetnünk.

Illesztékek

Az illeszték hordása eleinte furcsa lehet, dugulásérzéssel járhat. Emiatt azt gondolhatjuk, hogy kényelmetlen, de csak szoknunk kell azt az érzést, hogy valami van a fülünkben. Azonban, ha az illeszték nyom, felsérti a fülünket, akkor azonnal jelezzük a problémát!

Hogyan készül a fülilleszték?

Alapvetően megkülönböztetünk nyitott és zárt illesztékeket. A zárt illeszték azt jelenti, hogy teljesen kitölti a külső fület és a hallójáratot. Ezzel szemben a nyitott (vagy gyári) illesztékek nem tapadnak a hallójárathoz, csupán annyi látszik belőlük, hogy egy vékony cső vezet a fülbe a fül mögött elhelyezkedő illesztékből.

Esztétikailag ugyan a nyitott illeszték vonzóbb lehet választás szempontjából, és valamennyivel kellemesebb hangélményt is adnak, mert a természetes hangra erősítenek rá, azonban nem minden típusú halláskárosodásra alkalmas.

A zárt illesztékek kivétel nélkül egyénre szabottan készülnek. Ehhez az egészséges fülről egy rugalmas, levegőre száradó mintát vesznek, ami alapján elkészítik az illesztékeket. Az elkészítés előtt azonban eldől, milyen típusú, anyagú, formájú illeszték a legideálisabb a hallókészülék friss tulajdonosának.

Azt, hogy milyen illesztéket kapunk, a hallássérülés típusa és súlyosságának foka is meghatározza, nem az esztétikum az elsődleges szempont, hanem az, melyik illeszték és cső biztosítja legmegfelelőbben a jó akusztikai jelátvitelt.

Milyen anyagok közül választhatunk?

Az illeszték készülhet:

 • kemény
 • félkemény
 • és szilikon anyagból.

Legpuhább anyaga a szilikonnak van, így aki érzékeny a nyomásérzésre, annak ebből az anyagból készült illeszték a legalkalmasabb. Érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy van, akinél allergiás reakciókat vált ki, ilyenkor kérhető antiallergén bevonattal is.

A keményebb anyagú illesztékek könnyebben a helyükre csusszannak, így ha a hallójáratunkban nehezen maradnak meg az illesztékek, akkor egy keményebb anyagú illesztéket fognak ajánlani. Minden illeszték színezhető és akár csillámporos kivitelben is kérhetjük.

A formát is a füleinkhez igazítják

Az illesztéknek meg is kell kapaszkodnia valahogy, és be is kell tennünk a fülünkbe. Mivel mindenki egyedi fülformával rendelkezik, nem mindenkinek jó ugyanaz a forma. Jelenleg az alábbi formák a legelterjedtebbek:

A nagy teljesítményű készülékek esetén fontos, hogy a hallójáratot és a teljes fülkagylót is kitöltse az illeszték a jó hangátvitel érdekében. Alacsonyabb teljesítményű hallókészülék mellett azok az illesztékek is szóba jöhetnek, amelyek nem fedik le a fül minden részét.

Fontos a cső kiválasztása is!

Amikor illesztékről beszélünk, nem csak magára a fülillesztékre gondolunk, hanem a hozzá tartozó csőre is, ami összeköti az illesztéket a hallókészülékkel. A cső összekötő szerepe szintén fontos a hang továbbításában,  így a cső vastagságát és átmérőjét is figyelembe kell venni az illeszték kiválasztásakor, hogy a megfelelő akusztikai élmény létrejöjjön és megmaradjon.

Vigyázzunk az illesztékünkre!

Bármilyen illesztéket is választunk, és bármilyen cső tartozik is hozzá, naponta törődnünk kell a tisztán tartásával, hogy azok mindig mentesek legyenek a fülzsírtól. Kövessük figyelemmel az állapotukat is, hogy még időben le tudjuk cserélni őket, nehogy hallókészülék nélkül maradjunk.

Az illesztékek hosszú életűek, ám a jó illeszkedés, az esztétikai és higiéniai okok miatt évente javasolt váltanunk. A cső gyakrabban szorulhat cserére, mivel újonnan még puha, ám idővel megkeményedik. A kemény cső hajlamos megrepedni, és nehezebb leválasztani a hallókészülékről, ami nehezíti az illeszték tisztítását is.

Zajvédő illesztékek

A zajvédelem egyéni eszközei zajos mindennapjaink egyre fontosabb része lett, hiszen világunkban az élet minden területén egyre fontosabbá válik az egészség megőrzése, így az egyik fontos érzékszervünk a fülünk védelme is! Szerintünk a jó zajvédelmi eszköz nemcsak a funkcióját tölti be tökéletesen, hanem annak kényelme, tartóssága és szépsége révén válik hibátlan remekművé. Folyamatosan fejlesztünk és tökéletesítünk, még az eddig felhalmozott több, mint 100 éves gyártási tapasztalat után is, hogy Önök, akik viselik termékeinket a lehető legnagyobb biztonságban tudhassák hallásukat. Ehhez szükséges a legjobb eszközök harmonikus összhangja, az alapanyagok, mint alkotóelemek megfelelő felhasználása, a szakmai tudás és tapasztalat, mint kötőanyag, ami a minőséget tartóssá teszi. 2017 óta a legmodernebb digitális gyártást használjuk kizárólagosan, hogy annak minden lehetőségét, újítását és trükkjét felhasználva azt a kicsi anyagot teljesen Önre szabjuk, így adva csodálatos élményt.

Passzív védelem

A szilikon anyag valamint a filterrendszer együttes hatása adja a természetes akusztikus csillapítást.

 • 3D alvó – puha szilikon alváshoz tervezve
 • 3D csend zajvédő – nagyfokú zajcsillapítás
 • 3D filteres zajvédő – kommunikáció zajban
 • 3D zenei zajvédő – zenei arányok megtartására

Aktív védelem

Az egyéni lenyomat, valamint az elektronika által kifejtett intelligens algoritmus együttes hatása adja  a csillapítást.

Uszodai illesztékek!

A tökéletes megoldás a füldugó!

Bizony, a füldugó a legjobb megoldás arra, hogy lezárja a fület, és ne engedje bejutni a vizet. Ez nem pusztán csak akkor lehet jó, ha valaki hajlamos az úszás során összeszedni egy kiadós fülgyulladást, hanem akkor is, ha valamilyen okból nem érheti víz a hallójáratot:

 • fülműtét után,
 • fülbetegség alatt,
 • ha tubust ültettek a dobhártyába,
 • vagy ha sérült, esetleg beszakadt a dobhártya

Ilyen esetekben nem csak strandoláskor és uszodában, hanem akár zuhanyzáskor, vagy a napi fürdéshez is érdemes uszodai füldugót használni.

Az egyedi uszodai füldugók számos előnnyel rendelkeznek az előregyártott füldugókkal szemben:

Teljesen kiszorítja a vizet

Az egyéni uszodai füldugó úgy készül, hogy lenyomatot vesznek a fülről, ami alapján elkészítik a végleges uszodai fülillesztéket. Ennek köszönhetően az illeszték tökéletesen kitölti nemcsak a hallójáratot, hanem a fülkagylót is, így a víz nem érintkezik a fül belső részeivel.

Gyermekbiztos eszköz

Mivel a füldugó tökéletesen illeszkedik a fül falához, stabilan megkapaszkodik benne, így nagyon kicsi az esélye annak, hogy elmozduljon, vagy kiessen a fülből az úszás során. Természetesen, ha gyermekekről van szó, előfordulhatnak balesetek, ám erre is létezik megoldás.

Kényelmes anyagból készül

Az egyedi uszodai füldugó szilikonból készül, ami puha, rugalmas mivolta miatt remekül alkalmazkodik a fül mozgásához, így kényelmes a viselete. És mivel antiallergén anyagról van szó, biztos lehet abban, hogy nem fogja irritálni sem a fület.