Au! Ez fáj! – alattomos fülbetegség az úszófül

Meleg, naptej, fagyi és láblógatás a Balcsi partján. Ennyi pont elég a nyári boldogsághoz, semmi más nem kell hozzá, talán csak egy lángos. Azt viszont tudjuk, mi nem hiányzik ilyenkor: a nyári fülgyulladás.

Au! Ez fáj! - alattomos fülbetegség az úszófül

Forrás: Pexels

A köznyelv úszófülnek is hívja a nyári fülgyulladást, mivel kialakulásában szerepet játszik a tartós nedvesség. Nem meglepő hát, hogy a legtöbben nyaranta szenvednek tőle, az érintettek nagy része pedig úszó vagy pancsolni imádó gyermek.

Hogyan alakul ki?

Az úszófül tulajdonképpen a hallójárat betegsége. Ha tartósan sok nedvesség éri, akkor a hallójárat hajlamos felázni, aminek következtében a hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik.

A hallójáratban egyébként is jelen lévő baktériumok a felázás hatására tovább szaporodnak, bejutnak a hámsejt alá, ott duzzanatot, gyulladást, fájdalmat idéznek elő.

Nem segít az sem, ha a víz mellett kisebb sérülések vannak a fülben, például figyelmetlenül tisztítjuk ki a fülünket, vagy kémiai irritáció érte a fülünket. Súlyosbíthatja a tüneteket az is, ha már meglévő fülbetegséggel merülünk vízbe.

Melyek a tünetei?

A nyári fülgyulladás házilag könnyen összekeverhető a megfázásos időszakban is előforduló középfülgyulladással, azonban a tünetei markánsak és könnyen felismerhetőek:

 • általában nyáron, fürdés után érezzük a fájdalmat,
 • már a fülkagyló érintése is fájdalmas,
 • a fül környéke is érzékeny lehet,
 • erős fájdalom, gyakran az éjszakai alvást is megnehezíti,
 • társulhat fülfolyás, a fájdalomhoz,
 • átmenetileg csökkenhet a hallás a hallójárat beszűkülése miatt,
 • hőemelkedéssel, lázzal is járhat.

Azonnal forduljunk vele orvoshoz!

Nem érdemes túl sokat várni az orvoshoz fordulással, az úszófül ugyanis rendkívül fájdalmassá tud válni. A fül-orr-gégész általában antibiotikumos gyulladáscsökkentőt ír fel, vagy gombaellenes oldatot, amit a fülbe kell cseppenteni. Súlyosabb esetben áztatott gézcsíkot helyeznek el a fülben a nagyobb hatás érdekében. Bizonyos esetekben pedig szájon át bevehető gyógyszert ír ki az orvos.

Au! Ez fáj! - alattomos fülbetegség az úszófül

Forrás: Pexels

A fájdalom gyorsan enyhül, azonban fájdalomcsillapítást igényel, amit már orvoshoz fordulás előtt is bevethetünk. A gyógyulási idő alatt fontos – érthető okokból-, hogy víz ne érje a fület.

Védjük a fülünket a strandon is!

Nyáron nem csak a bőrünket kell védeni a nap sugaraitól, hanem a fülünket is óvni kell – különösen, ha érzékeny a vízre. Néhány óvintézkedéssel megelőzhetjük, hogy a nyári pihenőnket megzavarja a fülbe nyilalló fájdalom.

 • Fürdés után a fej oldalra fordításával és rázogatásával távolítsuk el fülünkből a fölös vízcseppeket.
 • Ne használjunk fülpiszkálót, sőt, ne is tisztítsuk túl gyakran a fülünket! A fülzsír fontos védelmi szerepet tölt be, ha eltűntetjük a hallójáratból, könnyebben megtelepednek a baktériumok a hallójáratban.
 • Ha mégis túlzottan kitisztítottuk a fülünket, kenjük be olívaolajjal vagy paraffinolajjal, ezzel biztosítjuk a fül zsírosságát.
 • Hajlakkok, hajápolók használata során takarjuk le a fülünket. Ezek könnyen okozhatnak kémiai irritációkat.
 • Használjunk egyedileg készített füldugót úszáshoz!

Ha ezekre odafigyelünk, lecsökkentjük a fülgyulladás kockázatát, és kisebb eséllyel végződik a nyaralásunk a fül-orr-gégészeten.

Egyedi füldugókat mi is tudunk készíteni strandoláshoz, jelentkezz be hozzánk bármelyik Halláspontunkba!