Ha csúfolják a gyermeked

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek időnként a leggonoszabb lényekké tudnak válni, akiket valaha hordott hátán a föld. Nem feltétlenül valódi gyűlölet vezérli őket, de erről még később szó lesz. A sarkalatos kérdés igazából az, hogy mit tehetsz abban az esetben, ha hallássérülése miatt pikkelnek rá a társak, és ő nem tudja ezt kezelni?

Jó ha tudod, hogy a hallássérülés már magában egy nehéz falat a gyerkőcödnek. Természetesen addig nem igazán okoz gondot, amíg a család szerető körében él, hiszen ott megértik őt, és egy valódi melengető burokban tartózkodik. A gond akkor szokott kezdődni, amikor kikerül egy közösségbe, és erre sajnos, vagy nem sajnos viszonylag már korai életéveiben sor kerül.

Ha csúfolják a gyermeked

Forrás: 123RF

Légy résen, ha a nagyothalló gyermeked a következő jelek valamelyikét produkálja:

 • szorong, sokat sír
 • magába zárkózik
 • csökken az önbizalma
 • csökken az óvodai, iskola teljesítménye

Játszótér, játszóház, babazsúrok, vendégségek, óvoda, iskola

Egyetlen gyermeknek sem tesz jót, ha elvágjuk a közösségi élettől, ha megfosztjuk attól, hogy társai körében játsszon, és tanulja a világot.

Ám amint kitesszük a lábunkat otthonról, figyelő szemek kereszttüzébe kerül.

„Nézd már, nem tud rendesen bemutatkozni, miért ilyen pösze?”

„Biztos, hogy rosszul hallasz, és nem csak bamba vagy?”

„Neked mondom te barom, hogy add ide a homokozólapátot.”

„Figyeld csak Dóri, az a gyerek olyan más, és túl hangosan beszél.”

A megjegyzések egy típusa csak a kíváncsiságból ered, ezekkel nincs is semmi gond. A gyerkőcödnek meg kell tanulnia elmagyaráznia a kortársainak, hogy rosszul hall, de attól még okos gyerek, és ugyanolyan, mint ők.

Szülőként ebben a te felelősséged is hatalmas hiszen meg kell tanítanod arra, hogy felvállalja magát, és ne ódzkodjon bekapcsolódni a társaságba. Eleinte lehet, hogy szégyellni fogja a hallókészülékét, de mivel mindennapos társa lesz, hamar természetessé válik a számára.

Ha csúfolják a gyermeked

Forrás: 123RF

Mit tegyél abban az esetben, ha bullying áldozata lesz, és a játszótársai, vagy a rokon gyerekek kikezdik őt?

Azt tudnod kell, hogy a gonosz szavak, megjegyzések akkor is hatnak a gyermeked tudatalattijára, amennyiben látszólag nem érinti meg a lelkét a bántás.

Minden gyermek más személyiséggel bír, és másképp dolgozza fel az őt ért bántásokat. Van aki lenyeli, vagy elmosolyogja, ám a lelke megsínyli. Van olyan, aki elsírja magát, őt viszont még emiatt is bánthatják. Az asszertívebb gyerkőcök kiállnak magukért, és sokszor verekedésbe fullad a dolog. Ez pedig nem csak azért veszélyes, ha sérül a hallókészülék, hiszen a problémák ilyen feldolgozása nem lesz jó kihatással sem a támadó, sem a támadott gyerkőc életére nézve.

Általánosságban elmondható, hogy egy fiatal, az életet éppen csak tanuló, ártatlan lelkivilágú gyermektől nem várható el, hogy a helyén tudja kezelni a dolgokat.

Vedd észre, hogy bajban van, és cselekedj!

 1. Kérd tőle, hogy mondja el részletesen, miket mond neki a többi gyerek, és hogy ő mit gondol erről, hogyan reagálja le.
 2. Az is fontos tényező lehet, hogy a nevelő tud-e róla, tesz-e bármi érdemlegeset az ügyben.
  Mindenképp beszélj te is az óvónővel, osztályfőnökkel. Jó ötlet lehet egy érzékenyítő óra tartása az osztályban, ahol a társak megtanulhatják, mivel jár együtt a hallássérülés. A legtöbben csak ekkor értik meg igazán, hogy amit a társukkal tesznek, az nagyon gonosz dolog.
  Egy szülői értekezlet is szuper lehet, ahol közösen találjátok ki, hogyan vethettek véget az áldatlan állapotoknak.
 3. A legfontosabb az, hogy a gyermeked tudja, ő nem hibás, nem beteg, csak más, mint a többiek. Ettől függetlenül viszont szerethető, és nem szabad eltűrnie a folyamatos bántást.
  Fontos, hogy érezze, hogy az nem megoldás, hogy csendben eltűri a gonoszságot, mert csak olajat tesz a tűzre, és évekre áldozat maradhat.
  Az sem jó, ha visszatámad, mert így nem csak másnak fogják gondolni a többiek, de még meg is utálják.
  Amennyiben te is ott vagy az esetkor, mindenképp avatkozz be, és a másik gyermeknek is magyarázd el, miért nem jár jó úton.

A te feladatod az, hogy a gyermekednek hallássérülése ellenére is boldog gyermekkorban lehessen része, és így kiegyensúlyozott felnőtté válhasson.

Még nincs hallókészüléke a gyermekednek? Vidd el minél előbb hallásvizsgálatra, hiszen a készülék segíti a tanulmányaiban, és a közösségekbe való beilleszkedésében is. Itt igényelhetsz időpontot az ingyenes hallásvizsgálatra!