Légy megértő a jól hallókkal!

Igen, jól olvasod. A hallássérültek társaságban általában elvárják, hogy velük legyenek türelmesek és kedvesek a többiek. Pedig, ha áttekintesz a túloldalra, rájöhetsz, hogy nekik sem annyira egyszerű a dolguk.

Főleg, ha titkolod a hallásveszteséged. A rosszul hallók sokféle leplezési módszert ismernek, de valójában ezzel maguknak tesznek rosszat.

Nézzük, milyen félreértések adódhatnak ebből fakadóan:

  • Ha nagyon visszahúzódsz egy társaságban, azt hihetik, hogy kerülöd a társaságukat.
  • Ha többszöri kérdésre sem válaszolsz, nem nézel oda, vagy csak sejtelmesen mosolyogsz, azt szintén hárító mechanizmusként fogják fel, és nem erőszakoskodnak tovább.
  • Ha valamit félreértesz, és ne adj isten, ezt a másik fél viccesnek találja, elnevetheti magát. Ha erre te válaszul megsértődsz, nos, az illető olyannyira zavarba jöhet, hogy legközelebb talán hozzád sem mer szólni, nehogy megismétlődjön az eset.
  • Ha beszélgetés közben elsiklasz egy fontos információ mellett, azt gondolhatja, hogy felületes személy vagy, esetleg nem túl okos.
  • Ha rákérdezel valamire, amiről egyébként már volt szó a beszélgetés során, joggal hiheti azt, hogy nem figyelsz rá igazán.

Ha tehát egy jó fülű ismerősöd, nem tudván a hallásod sérüléséről, azt tapasztalja, hogy hárítasz, vagy nem figyelsz rá eléggé, azt hiheti, untat téged, és nem tud kialakulni közöttetek az a bizonyos kapocs, ami egy barátsághoz szükséges. Így tele leszel felületes ismeretségekkel. Jó ez neked? Játssz nyílt lapokkal, az őszinteség mindig kifizetődő.

Légy megértő a jól hallókkal!

Forrás: 123RF

Másrészt, ha tudnak is az emberek arról, hogy nem épp 100%-os a hallásod, attól még előfordul, hogy türelmetlenek veled szemben. Mondjuk akkor, ha többször kell megismételniük valamit, de épp sietnének, vagy olyan bizalmas információról van szó, aminek az ismétlése kényelmetlenséget okoz nekik.

El is felejthetik, hogy rosszabbul hallasz mint ők, és pontosan azért, mert számukra természetes, hogy támaszkodhatnak a fülükre. Ha ezekre a félreértésekre úgy reagálsz, hogy „De hisz tudod, hogy hallókészülékes vagyok, miért nem bírod megjegyezni.”, azzal csak falat építesz kettőtök közé.

Légy hát megértő a jól hallókkal. Legfőképpen akkor, amikor azért dühösek, hogy hallhatnál jobban is, de valamiért nem vagy hajlandó elmenni kipróbálni egy hallókészüléket. Igazuk van, a hallás nem játék, te is jól jársz, ha beszerzel egy mindennapjaidat segítő eszközt.

Jártál már nálunk, Halláspontjainkban? Megvizsgáljuk a hallásod, ha szükséges, segítünk választani a hallókészülékek közül, sőt, a készülékek tisztítását és gondozását is vállaljuk.