Tanácsok azoknak, akik zavarba jönnek, ha szóba kell elegyedniük egy hallássérülttel

Felettébb érdekesen érzem magam, amikor azt látom, hogy fogalmad sincs, hogy szólj hozzám. De nyilván te is kényelmetlenül érzed magad, és ezért szabod szűkre a mondandódat, vagy épp levegőnek nézel. Kár, pedig lehet, hogy egy jót beszélgethetnénk! Elmondom, mire figyelj, ha ép hallóként találkozik az utad egy hallókészülékes társaddal.

1. A készülékem nem kerítés, hanem kapu. Nyiss bátran felém!

Azért hordom, hogy megértessem magam a világgal. Hogy halljalak, és szót értsünk. Attól, hogy rosszul hallok, még van hangom. Én is beszélgetni szeretnék, nem pedig némán ülni egy társaság kellős közepén. Nem, egyáltalán nem kímélsz azzal, ha inkább hozzám sem szólsz, sőt, inkább nehezíted a beilleszkedésemet. Fárasztó mindig kezdeményezni!

2. Nézz a szemembe!

Ha már látod, hogy felvettem veled a szemkontaktust, akkor lehetsz teljesen biztos benne, hogy valóban figyelek rád. Máskülönben, könnyen lehet, hogy eleresztem a fülem mellett a mondandódat. Nem, ez nem flegmaság, tényleg nem hallak. Kérlek, figyelj rám!

Tanácsok azoknak, akik zavarba jönnek, ha szóba kell elegyedniük egy hallássérülttel

Forrás: www.licrc.ca

3. Ne ordíts, és ne artikulálj túl hevesen!

Felesleges, a kevesebb néha több. Attól, hogy rosszul hallok, nem foglak jobban érteni, ha ordítasz. Igen, ez bonyolult ügy, de így van. Ha nagyon artikulálsz, akkor pedig szinte megakadályozod, hogy értelmes ember módjára beszélgessünk, és hogy rendesen tudjak szájról olvasni.

Mi, rosszabbul hallók sokkal magabiztosabbak vagyunk, ha látjuk a szád. Először biztosan zavarni fog, de hamar meg lehet szokni. A legjobb, ha szembe fordulsz velem, hogy lássam a szád, és nyugodt hangon, normál hangerővel, viszonylag lassú tempóban beszélsz. A hadarás a rémálmom!

4. Minden kötél szakad?Írásban biztosan jól kijövünk!

Ha nagy a mellékzaj, egy papír, toll, vagy egy mobiltelefon is nagy szolgálatot tehet. Magabiztosan olvasok, és írok, és így biztosan nem értek félre semmit sem. Persze, még mindig jobban örülök az élőszónak, amit esetleg testbeszéddel, és mimikával is felerősíthetsz, hogy könnyebbé tedd mindkettőnk helyzetét.

5. Ismered a jelbeszédet? Én is! Jelelésre fel!

Így akár még titkos dolgokat is megbeszélhetünk a nyílt utcán, csak mi ketten fogjuk érteni…

Ha érdekel a világom, kattints a linkre, és többet is megtudhatsz a hallásvesztésről!