Úgy érzed, rossz a hallásod? Derítsük ki, igazad van-e!

Sokan nem tudják, hogy hova forduljanak, amikor azt gyanítják, romlott a hallásuk. Ebben a cikkben körbejárjuk a lehetséges teendőket.

Először is, ne ijedj meg, még nem biztos, hogy maradandó a halláskárosodásod. Ha gyorsan cselekszel, lehet, hogy még visszafordítható a folyamat. Hiszen könnyen lehet, hogy csak gyulladásos eredetű halláscsökkenésed, vagy krónikus közép-fülgyulladásod van, amiket gyógyszerrel, vagy műtéttel lehet kezelni. Ám az is előfordulhat, hogy csak allergiás betegséged van, ami orrlégzés helyreállításával, például orrmandula, orrsövény korrekcióval vagy orrmelléküreg műtéttel orvosolható. Éppen ezért a tünetek észlelésekor haladéktalanul keress fel egy audiológust!

A fül-orr-gégész szakorvos és az audiológus jóvoltából részt vehetsz egy fül-orr-gégészeti, majd pedig egy minden részletre kiterjedő audiológiai vizsgálaton.

A fül-orr-gégészeten első lépésként elmondod a panaszaid az orvosnak, aki, miután megismerte az előzményeket, megvizsgálja a füledet.

A hallásvizsgálat helyszíne egy hangszigetelt kamra. A vizsgálat a hallásküszöböt és kellemetlenségi küszöböt vizsgálja, mégpedig különböző frekvenciák és hangerősségek segítségével. Különböző hangszínű és erősségű hangokat fogsz hallani, természetesen fülenként felváltva. A feladatod csupán annyi, hogy a hang meghallásakor kézzel, vagy gombnyomással jelzel. Az eredményt hallásgörbén jelölik. A hallásvesztés típusai: vezetéses hallásvesztés, idegi hallásvesztés vagy a kettő kombinációja.

Úgy érzed, rossz a hallásod? Derítsük ki, igazad van-e!

Forrás: 123RF

A beszédértés során fény derül az esetleges mássalhangzó tévesztésekre, félrehallásokra. Tudtad? A hallásvesztés elsőként a magas frekvenciás hangok meghallását veszélyezteti, és mivel itt csak úgy hemzsegnek a mássalhangzók, nehezítetté válik a beszédértés.

Már van halláseredményed korábbról? Ha már biztosan tudod, hogy hallókészülékre van szükséged, de eddig halogattad, hogy válassz egyet, ezeket a vizsgálatokat akkor is meg kell csináltatnod. Ahhoz, hogy a készüléked tökéletesen illjen hozzád, fontosak a friss eredmények.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy hallókészülék megkönnyítheti a mindennapjaidat, az audiológián segítenek kiválasztani a számodra legjobbat. Akár több próbahordáson is részt vehetsz, egészen addig, amíg megtalálod az igazit. Nem kell hát félni, hogy beválasztasz.

A jó hallókészülék illeszkedik az életviteledhez, a látásodhoz, a korodhoz, mozgékonyságodhoz. A készülékek alaptípusukat tekintve lehet fülbe helyezhető (kismértékű hallásromlás esetén) vagy fül mögötti készüléked.

Jó tudni: Az időskori nagyothallást a hallókészülék mellett esetenként sikeresen javítják értágító kezelésekkel. Kisgyermekek esetében, ha nincs használható hallás, cochleáris implantátumot ültetnek be a belső fülbe.

Ne feledd: A kezeletlen halláskárosodásnak következményei vannak!

Szeretnéd tudni, hogy te és a hallásod hányadán álltok egymással? Jelentkezz be ingyenes hallásvizsgálatra, és deríts fényt az igazságra! A vizsgálat teljesen fájdalom mentes!