Valós fülmérés (REM): a kulcs a hallókészülék hatékony használatához

A valós fülmérés (real ear measurement – REM) egy olyan hallásvizsgálati eljárás, amely lehetővé teszi a hallásgondozó szakemberek számára, hogy pontosan meghatározhassák, hogyan viselkedik egy adott hallókészülék az emberek teljesen egyedi kialakítású hallójáratában.

A REM segítségével képesek a hallókészülékek hangzásának pontos beállítására az egyes személyek fülében, úgy, hogy azok minél hatékonyabbak lehessenek a halláskorrekció szolgálatában.

Minden fül egyedi!

Minden fül kicsit más, és nincsen két egyforma fül a világon. Eltérhet a hallójárat alakja, mérete, a fülkagyló formája, de még a fülcimpáé is! A hallás szempontjából jelentős különbségekről van szó, ennél fogva pedig minden fül akusztikája más, mindegyik fület egyediként kell kezelnünk,

A hallásunk és a fülünk teljesen egyedi, olyan, mint az ujjlenyomatunk

A legjobb hallókészülékek is csak annyira jók, amennyire jól vannak beprogramozva.

A valós fülmérés elvégzése nagyon fontos a hallókészülékek eredményes használatához, mert azok az általános beállításokat használva általában nem képesek pontosan reprodukálni a hangokat a fül belsejében, úgy, ahogyan azokat a természetes hallás során halljuk.

Ezenkívül a REM hasznos lehet azok számára is, akiknek a halláskorrekciós igénye folyamatosan változik, például időskori hallásromlásuk okán. A REM segítségével a hallásgondozó szakembereknek lehetőségük nyílik az egyes személyek halláskorrekciós igényének folyamatos figyelemmel kísérésére, és hallókészülékeik hangzásának ennek alapján történő beállítására.
Valós fülmérés (REM): a kulcs a hallókészülék hatékony használatához

A REM nélküli hallókészülék beállítás csak éppen kielégítő eredményt hozhat

A REM elvégzése mellett szóló másik fontos érv, hogy a hallókészülékek általában nem egyformán működnek mindenki számára. Míg egyes személyeknek a hallókészülékek által biztosított hangzás tökéletesen megfelel, másoknak egyáltalán nem adnak kellően jó hallásélményt.

Tudtad? Amikor hallókészüléket kapsz és azt REM vizsgálat nélkül állítják be, akkor nem a Te füldere, hanem egy átlagos fülre állítja a szakember.

Így működik

A valós fülmérés vizsgálat elvégzése általában nem igényel különösebb előkészületeket, és fájdalommal sem jár. A vizsgálat – a rövid tájékoztatót követően pusztán pár percet vesz igénybe, amelynek során egy speciális mikrofont helyeznek a páciens fülébe, amely lehetővé teszi a hangok mérését a fül belsejében, miközben a páciens hallókészülékét használja. A mért adatokat egy számítógép segítségével elemzik, és a hallásgondozó szakember a kapott adatok alapján beállítja a hallókészülék hangzását a páciens fülében.

A vizsgálat elvégzése során nyert eredmények segítségével nem csak a hallókészülék használatának hatékonysága növelhető, hanem idő és pénz is megtakarítható. Ha ugyanis a hallókészülék nem megfelelően van beállítva, a páciensnek gyakran többször is vissza kell mennie a hallásgondozó szakemberhez, hogy a hangzást a tapasztalatok alapján újra finomhangolják.

A REM segítségével a hallásgondozó szakemberek képesek lesznek a hallókészülékek hangzását elsőre megfelelően beállítani, ezzel időt és utazást is megspórolva a páciens számára.

A vizsgálat nélkül bizonyos hangokat túl halkan, másik frekvenciákat pedig zavaróan hangosan hallhatsz majd

Valós fülmérés (REM): a kulcs a hallókészülék hatékony használatához

A hallójárat mérete és formája befolyásolja a hallásélményt

A fentiekkel párhuzamosan természetesen javul a páciens hallásélménye is, mivel amíg a hallókészülék nem megfelelően van beállítva, a páciens nem fogja tudni teljes mértékben kihasználni annak teljesítményét és funkcióit, ami azt eredményezheti, hogy a hallás nem javul megfelelő mértékben.

A vizsgálat elvégzése mellett szól az az érv is, hogy eredménye képes segíteni a hallásgondozó szakembereknek abban, hogy megállapítsák, ha valamilyen probléma merül fel a páciensek hallókészülékeinek használatával kapcsolatban.

Annak érdekében, hogy hallókészülékükkel a lehető legjobb eredményt érhessék el, a vizsgálat nem csak azok számára ajánlott, akik most tervezik első hallókészülékük beszerzését, hanem azoknak is, akik már aktívan használják készülékeiket.

Más nézőpontból – Mire is jó a valós fülmérés?

Amikor a hallókészülék gyártók egy hallókészüléket terveznek, akkor egy szabványos méretű és alakú fül alapján döntenek a programozás módjáról, ami miatt pontatlan lehet egy hallókészülék beállítása. A valós fülmérés lehetővé teszi, hogy a hallókészüléket a lehető legpontosabban a te füledre finomhangoljuk!

A valós fül mérés során kollégáink meg tudják mérni, hogy a próbált hallókészülék intenzitását (hangerejét) és frekvencia reakcióját (hangmagasságát) hogyan befolyásolja a füled.

A valós fül mérés során egy vékony szondamikrofont helyezünk a hallójáratba a hallókészülék mellett, és az audiológus rögzített beszédmintákat játszik le annak érdekében, hogy pontosan mérhetők legyenek a fül egyedi mérete és alakja által okozott akusztikai változók.

Mire jó a valós fülmérés? - íme 5 érdekes tény a hallójáratodról

forrás: Unsplash

Ennek alapján pedig pontosan a füled anatómiai sajátosságainak a figyelembevételével tudjuk beállítani a hallókészüléked, úgy, hogy az a lehető legjobban megfeleljen a hallójáratod méretének, alakjának, valamint a halláskárosodásodnak.

Aknázd ki a hallójáratodban rejlő lehetőségeket!

Jelentkezz be hozzánk valós fülmérésre, hogy sokkal pontosabban beállíthassuk a hallókészülékedet! A valós fülmérés lehetővé teszi, hogy még többet kihozz a meglévő hallókészülékedből, jobban hallhass, jobb legyen a hallásélményed!

Időpontot foglalok!