Védd a gyermeked hallását: erre figyelj oda, ha játékot veszel!

Ha gyereknap, akkor játék! A bevásárlóközpontok játékrészlegét ilyenkor elözönlik a szülők és a gyerekek. Minden játék alapos ellenőrzésen esik át a szülők vizslató szemein keresztül. De biztos, hogy mindenre gondolsz szülőként ilyenkor?

Védd a gyermeked hallását: erre figyelj oda, ha játékot veszel!

Forrás: Pexels

A legtöbb szülő elsősorban azt nézi meg a játékokon, hogy:

  • Vannak lenyelhető apró részei, amelyek fulladást okozhatnak?
  • Elég strapabíró, hogy ne okozzon balesetet?
  • Van benne veszélyes folyadéknak tűnő anyag?

A játékok hangerősségét azonban nem nagyon figyeli meg senki. Egyrészt azért nem, mert a legtöbb hangot kiadó játék elemmel működik, amit gyakran nem tartalmaz a játék, így csak otthon derül ki, milyen a hangja.

Másrészt, ha már a boltban hallható a játék hangja, a legtöbb esetben csak azért kerül vissza a hangos masina a polcra, mert a szülő nem szeretne zajt maga körül. Az is tény azonban, hogy a gyerekek imádják a hangos játékokat, hiszen felkelti a figyelmüket és le is köti azt, emiatt pedig mégis a kosárban landol.

Az viszont korántsem biztos, hogy a gyerek hallásának ez jót tesz!

A játék pisztolyok durrogása, a játékhangszerek, a játéktelefonok, a beszélő babák, és a szirénázó, brummogó autók zajai gyakran túllépik a megengedett hangerőt.

A törvény is felszólít a hallásvédelemre!

Noha a 8/2011. (X. 5.) NGM rendelet a gyermekjátékok biztonságáról előírja, hogy a hangok kiadására tervezett játékokat a rövid és a tartós hangok maximális értéke tekintetében úgy kell megtervezni és kivitelezni, hogy az általuk kibocsátott hang ne okozhasson halláskárosodást a gyermekeknek, nem minden polcra kerülő termék felel meg ennek az előírásnak.

Védd a gyermeked hallását: erre figyelj oda, ha játékot veszel!

Forrás: Pexels

Sok játék akár 90 dB-es hangerővel is szólhat, ami már megindokolná a fülvédő vagy zajszűrő füldugó használatát.

Védd a gyermeked hallását: erre figyelj oda, ha játékot veszel!

Forrás: Pexels

Ugyanis, ha valaki tartósan ki van téve ekkora zajterhelésnek, annak előbb-vagy utóbb a hallása látja kárát.

Ezt a veszélyt azért is kellene komolyan venni, mert a legtöbb gyerek szereti a hangforrást a füléhez közel tenni, sőt, akár rá is tapasztani a fülére azt. A zajterhelés így még magasabban ugorja meg a hallásvédelem érdekében meghúzott decibelhatárt.

Folyamatos az ellenőrzés, de ez nem elég!

Az elmúlt években a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (régi megfelelője a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – a szerk.) sok energiát fektetett abba, hogy próbavásárlásai során kiszűrje a hallásra is veszélyes játékokat. Csak 2017-ben összesen 145 veszélyes terméket – főként gyermeksporteszközöket, játékokat, fényfüzéreket, etetőszékeket – vont ki a forgalomból, és továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a termékkör átfogó ellenőrzésére.

Mit tehetsz gyermeked hallásáért szülőként?

  • Ne vegyél olyan játékot, aminek a hangját nem tudod meghallgatni a polcokon!
  • Olyan játékot válassz, amelynek tudod szabályozni a hangerősségét!
  • Tölts le a telefonodra hangmérő alkalmazást, hogy meg tudd mérni a játékok hangerejét. Amelyik hangereje nagyobb 80 dB-nél, hagyd a polcon!
  • Hallgasd meg a játékokat a füledhez közel és attól távolabb is! Ha túl hangosnak érzed, ne vedd meg!
  • A már meglévő, túl hangos játékokat zajtalanítsd, például az elem eltávolításával, végső esetben pedig szabadulj meg tőle gyermeked hallása érdekében!
  • Magyarázd el a gyerkőcödnek, hogy miért ne tapassza a fülére a kedvenc játékát, egyébként sem árt, ha minél korábban megérti, hogy a hallása milyen értékes része életének!

Ha ezekre még nem figyeltél oda eddig szülőként, és gyermeked gyakran játszik zajos játékokkal, a biztonság kedvéért vidd el hallásvizsgálatra, hogy még idejében segíteni tudjanak neki! Hallásvizsgálatra hozzánk is elhozhatod, itt tudsz időpontot foglalni Halláspontjainkba!