Te tudod, hogy a hallássérülés típusai közül a tiéd milyen?

Az audiológusnál sok új kifejezéssel találkozhatunk első alkalommal, ami elbizonytalaníthat bennünket. Ilyen az is, amikor elhangzik a hallássérülésünk típusa is a hallásvizsgálat után: idegi, kevert, vagy vezetéses. Melyik milyen és mi a különbség? Elmondjuk!

Elsőre ijesztőnek tűnhet, hogy nem elég, hogy kiderül, hallássérültek lettünk, hanem még típusa is van! Pedig mindenkinek a hallássérülése besorolható valamelyik típusba, és fontos is megállapítani a halláskárosodás típusát, hogy megfelelően kezeljük! Csak így lehet meghatározni, hogy milyen hallókészülék jelentheti a megoldást számunkra, és hogy milyen kilátásaink vannak a jövőre nézve a hallásunkkal kapcsolatban.

Hogyan derül ki a hallássérülés típusai közül a miénk?

A hallásvizsgálat során az audiológus egy audiogramra vezeti fel a visszajelzéseink alapján a hallásgörbénket. Az audiogramon elhelyezkedő görbék egymáshoz való viszonya árul el részleteket arról, hogy milyen típusú és fokú halláscsökkenéssel állunk szemben. Az egyes típusoknak ugyanis jellegzetes, jól felismerhető hallásgörbéi vannak.

Mitől függ, melyik típusba tartozik a halláscsökkenésünk?

A hang a külső környezetből hosszú és bonyolult utat tesz meg az agyunk hallóközpontjáig. A fülkagyló begyűjti a hangokat a világból, és a hallójáraton át bevezeti azt rezgések formájában a belső fülbe.

A hallójárat afféle erősítőként felerősíti a hangot, ami megrezegteti a dobhártyát. Itt a hang átalakul rezgésekké, és ez a rezgés halad végig a hallócsontocskákon: a kalapácson, üllőn és a kengyelen. A kengyel átadja a rezgést a folyadékkal teli belső fülnek, ahonnan a szőrsejtek elektromos ingerületként továbbítják az üzenetet a hallóidegen keresztül agyunk hallóközpontjába.

Attól függően, hogy a fül melyik részét érinti a károsodás, megkülönböztetünk idegi, kevert és vezetéses halláscsökkenést.

Vezetéses halláscsökkenés

A vezetéses halláscsökkenés esetén a hallójáratban vagy a középfülben akadályozza meg valami a hang útját. Ez lehet valamilyen fizikai akadály, vagy betegség. Néha olyan banális oka van a halláscsökkenésnek, hogy a hallójáratot eldugítja a felhalmozódott fülzsír, ezt egy alapos fülmosással könnyedén kezelni lehet. Gyerekek esetében meglepően sokszor egy-egy játékdarabka, tárgy, termés kerül ki a fülekből, ami eltompíthatja a hallást.

Máskor azonban egyéb tényező váltja ki a hallásromlást:

 • megbetegszünk, és a középfülben folyadék gyülemlik fel,
 • átszakad a dobhártya, vagy valamilyen fülsérülésünk van,
 • fülgyulladás,
 • hallócsontocskák eldeformálódnak,
 • otoszklerózis,
 • tumor.
Te tudod, milyen típusú hallássérülésed van?

Forrás: Pinterst

A vezetéses halláscsökkenés sok esetben orvosi kezeléssel, műtéttel javítható. A kiváltó októl függ, hogy teljesen vagy részlegesen tére vissza a hallásunk az orvosi kezelés után, a jó hír viszont az, hogy a hallókészülék képes visszapótolni a hiányzó hallásunkat.

Idegi halláscsökkenés

A legtöbbször ez a kifejezés hangzik el az audiológiai rendeléseken, a halláskárosultak túlnyomó többségének ugyanis idegi halláskárosodása van.

Ebben az esetben a belső fül érzékeny szőrsejtjei vagy a hallóideg sérül, így a külső környezetből idáig eljutó rezgések nem képesek továbbítódni a hallóközpontba. Sajnos a hallóideget és a szőrsejteket nem tudjuk orvosi beavatkozással kezelni vagy helyrehozni, így egy állandó állapotról van szó.

Az idegi halláscsökkenés hátterében sokszor nem lehet tudni, mi áll. Örökölhető is, azonban néhány betegség vagy élethelyzet velejárójaként és következményeként is megjelenhet:

 • az idős korral,
 • bizonyos, a hallást károsító gyógyszerek mellékhatásaként,
 • agyhártyagyulladás, kanyaró, mumpsz következményeként,
 • baleset során szerzett fejsérülés miatt,
 • belső fül deformálódása miatt.
Te tudod, milyen típusú hallássérülésed van?

Forrás: Pinterst

Szerencsére a hallókészülék ebben az esetben is sokat javít a hallásállapotunkon, és a fejlődő technológiának köszönhetően elmondhatjuk, hogy a megfelelő hallásjavító segédeszközzel mindenki képes lehet elégedett életet élni.

Kevert halláscsökkenés

Nem kizárt, hogy nem csak egy típusú halláscsökkenésünk van, hanem vezetéses és idegi halláskárosodásban is érintettek vagyunk – ilyenkor beszélünk kevert típusról. Ebben az esetben a vezetéses halláscsökkenést kezelni próbáljuk, ha lehet, a fennmaradó hallásveszteséget pedig hallókészülékkel pótoljuk.

Te tudod, milyen típusú hallássérülésed van?

Forrás: Pinterst

Presbyacusis – időskori halláscsökkenés

Az életkorral olyan változások állnak be a szervezetünkben, amelyek az élet velejárói, és a családi, genetikai hátterünk határozza meg, melyikre vagyunk hajlamosabbak: szívproblémák, keringési zavarok, cukorbetegség. Ezek és az ezek kezelésére szedett ototoxikus gyógyszerek károsítják a jó halláshoz szükséges rendszereket és a belső fület. Ennek következtében pedig lassan és szinte észrevehetetlenül romlani kezd a hallásunk.

A presbyacusis esetén különösen fontos, hogy időben felismerjük, hogy hallásunk már nem a régi, hogy megkezdődjön a hallókészülék ellátás.

Így tudjuk megelőzni a halláskárosodásból fakadó kommunikációs nehézségeket.

Zajártalom okozta halláscsökkenés

Különösen a fiatalok vannak kitéve a zajártalom okozta halláscsökkenésnek. A modern világ hétköznapjai nem csendesek: hangosan hallgatunk zenét, tévét, a közúti forgalom és a koncertek zaja is túllépi azt a decibelhatárt, ami még nem sérti a belső fül szőrsejtjeit.

A zaj okozta halláscsökkenés esetén idegi halláscsökkenésről beszélünk, ami a belső fül szőrsejtjeit érinti. A túl erős és tartós zaj ugyanis olyan kárt okoz a szőrsejtekben, hogy azok megsérülhetnek és elpusztulhatnak. Így a hangok csak részben vagy egyáltalán nem továbbítódnak a hallóközpontba.

Ennek következményeképpen jelenhet meg a fülzúgás, ami idővel maradandó halláscsökkenéssé válik. Ezért hangsúlyozzuk mindig, hogy a meglévő hallásunkat mindig védjük a zajtól füldugóval, hallgassunk a telefonunkra, ha jelzi, hogy a zenét túl hangosan hallgatjuk.

A szőrsejtek egyszeri katonák. Ha kilőjük őket a túl erős hanglökettel, kidőlnek.

Van lényeges különbség az egyes típusok között?

Mind az idegi és a vezetéses halláscsökkenés esetén segítséget jelent a hallókészülék. A különbség a hallókészülékkel tapasztalt hallásélményben és a beszédértésben jelenik meg.

Vezetéses halláscsökkenésnél a beszédértés mondhatni, szinte minden esetben javul, ha a hangerőt megemeljük, így az érintettek nem küszködnek olyan mértékben megértési problémákkal hallókészülék viselésekor, mint azok, akik az idegi típusú halláscsökkenésben érintettek.

Az idegi típusú halláskárosodás esetében csökken a hang intenzitása, és torzul is a hang, amit hallunk. Még megfelelő hangerő erősítés mellett sem tisztul ki eléggé, ezért a beszéd megértése nehezebb, mint a vezetéses típusú halláscsökkenés esetében. A jó hír viszont az, hogy a hallókészülék mellé kapható különféle kommunikációs segédeszközök javíthatják azt a beszédértést, amit csak hallókészülékkel tapasztalunk.

Halláspontjainkon törekszünk arra, hogy minden részletet elmagyarázzunk, hiszünk abban, hogy akkor végezzük jól a munkánkat, ha ügyfeleink kérdések nélkül térnek haza.

Jelentkezz be hozzánk ingyenes hallásvizsgálatra a Halláspontjainkban, mi segítünk megtalálni a halláscsökkenés típusodnak megfelelő hallókészüléket!