Ezért fontos a türelem hallókészülék vásárlásakor,
avagy a türelem jól szuperáló hallókészüléket terem

Bizony, embert próbáló feladat a hozzánk illő hallókészülék kiválasztása. Minden türelmünkre szükségünk lesz hozzá, hiszen új segítőtársunknak hosszú évekre fogadunk majd hűséget. De mint a párválasztást, ezt is nagyon meg kell ám gondolni. Edződjünk hát erre az időszakra, és még ma kezdjük el gyakorolni a birkatürelmet!

Onnantól kezdve ugyanis, hogy a hallásvizsgálat alapján a szakorvos felírja számunkra a hallókészüléket, nem oldódik meg minden gondunk egy csapásra. Ez nem olyan, mint a gyógyszer, hogy aláírjuk a vényt, és már meg is kapjuk az adott szert. Csak lassan a testtel.

Ezért fontos a türelem hallókészülék vásárlásakor

Forrás: 123RF

Az időfaktor érted dolgozik

Megnyugtató az a tudat, hogy nem kell sietned. Itt nem is lehet. Eleve gyanús az a hallásakusztikus, aki nagyon sürget. Sokszor mi magunk választanánk gyorsan, de nem érdemes sietni, hiszen hamar munka ritkán jó. Azaz, ha nem gondolod át kellően a választás szempontjait, alaposan mellé nyúlhatsz.

Amikor először ülsz le egy hallásakusztikussal beszélgetni, nem csak azt fogja megkérdezni, hogy milyen elvárásaid vannak a készülékkel kapcsolatban, de segít abban is, hogy finoman lerombolja a készülékkel kapcsolatos légváraid.

Minél rosszabb ugyanis a hallásod, annál inkább fogod érezni, hogy a készüléked jó-jó ugyan, de mégsem tökéletes vele a hallásod. Inkább csak olyan, mint egy mankó. De annak nagyon jó, ezért fontos, hogy a szakemberrel karöltve a lehető legjobb megoldást találjátok meg a számodra. Egy olyan megoldást, amellyel már boldog lehetsz.

Személyre szabott készüléked lesz, azaz csoda lenne, ha más hallássérült ember is értené vele a világot. Csak a tied, a te egyéni igényeid szerint finom hangolva.

Fontos szempontok a hallókészülék vásárlásakor

Fontos szempont a választásnál, hogy milyen környezetben használod majd, mennyit leszel emberek között, zajos-e a munkahelyed, stb. A rólad gyűjtött információk alapján a szakember már tudja, milyen hallókészülék típusok válhatnak be nálad, és ezeket kapod majd meg próbahordásra. Igen, többet is, hiszen a próba teszi a mestert. Napokat, heteket töltesz együtt egy hallókával, míg világos lesz számodra, hogy hosszú távon is jó ötlet-e lecövekelned mellette. Az első próbakészülék esetében lesz a legnehezebb, de utána már sokkal könnyebben fogsz dönteni, hiszen lesz összehasonlítási alapod.

Tanács: Ne csak otthon viseld a készüléket, hanem minden helyzetben, vidd el a megbeszélésekre is, használd telefonáláskor, tévézéskor, baráti beszélgetések vagy vásárlás, koncert során is. Élj vele együtt. Csak így tudod majd megítélni, jól teljesített-e. Jegyzeteld fel a tapasztalataid, később, az összegzés során jól jönnek majd.

Készülj fel rá, hogy lesznek kellemetlen helyzetek. Az első pár nyilvános helyen való elemcsere során talán még zavarban leszel, de majd megszokod.

Az is érdekes érzés, ha a készülék nem az igazi, és bár látványos, hogy hordod, mégis sok mindent nem értesz, vagy félreértesz. Kezeld ezeket a helyzeteket lazán, a saját lelki békéd megóvása érdekében is.

Ahhoz, hogy egy hallókészülék a tiéd lehessen próbahordásra, 1-2 órát is el kell töltened a hallásközpontban. Légy türelmes, érted dolgoznak, nem direkt húzzák az időt. A beszélgetést, az illeszték mintavételt, a számítógépes programmal való beállításokat nem lehet elsietni. A türelem viszont hallókészüléket terem, ráadásul olyat, amit örömmel viselsz majd!

Gyere el hozzánk ingyenes hallásvizsgálatra, és ha megtisztelsz bennünket a bizalmaddal, szívesen beállítjuk a hozzád passzoló hallókészüléket is!