Hogyan lassíthatjuk hallásunk romlását – tanácsok, még mielőtt túl késő

Fogadd el: a halláskárosodás jelei bármikor felbukkanhatnak!

Amint elérünk egy bizonyos életkort, hallásunk egyszerűen már nem olyan éles, mint fiatalabb korunkban.A rossz hír az, hogy ez a „bizonyos életkor” valószínűleg hamarabb érkezik el, mint azt gondolnád.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az 55-74 éves korosztály mintegy 40%-a tapasztalta már a korral járó hallásvesztéség jeleit, és a 45-64 év közötti korosztály 10%-a pedig olyannyira súlyosan károsodott hallású, hogy esetükben hallókészülék viselete szükséges.

Egy életen át sivít a fülünkbe a hajszárító, a gitár jajgató hangját maximumra tekert térhatású hangrendszerek pár lépésnyi távolságából hallgatjuk. De ennél kevesebb is elég – akár a mezzoszopránok hangja is előidézheti azt, hogy a belső fülben lévő idegsejtek kevésbé működjenek hatékonyan a hang agy felé történő továbbításában.

Ettől aztán sokkal nehezebbé válik a beszéd és más hangok megértése.

De meg lehet még fékezni a visszaesést! Amennyiben szükséged van rá, manapság könnyebb segítséget kapni a hallásgondozóktól, mint valaha.

Hogyan lassíthatjuk hallásunk romlását – tanácsok, még mielőtt túl késő

Megőrzés és védelem

Fontos, hogy ne emeld fel megadóan kezed beletörődve abba, hogy mostantól hallássérültként éled tovább az életed!

Ime pár tanács, hogy hogyan védd meg azt, amid van:

  • Mindig használj füldugót a koncerteken, főleg, szeretsz a hangszórók közelében lenni, vagy ha kis helyiségben „dübörög a banda”
  • A füldugó a munkahelyeden, de akár otthon is védi a hallásodat, ha nagy, vagy állandó zajnak vagy kitéve.
  • A zajvédő fültok nagyon hasznos, ha a házkörüli munkákhoz motoros berendezéseket használsz (pl. fűnyíró, sarokcsiszoló, vagy motoros fűrész)
  • Ha fülhallgatón keresztül hallgatod a zenét, a hangerőt ne engedd a maximális hangerő 60%-a fölé.
  • Ha diabéteszhez hasonló krónikus betegségben szenvedsz, tudnod kell, ha kezeletlenül hagyod, akkor károsíthatja a füledben lévő apró véredényeket.
  • Ellenőrizd le a gyógyszereidet. Egyeztess az orvosoddal, hogy azok a gyógyszeres kezelések illetve gyógyszer kombináció amit te előírt, nem lehet-e káros hatással a hallásodra.

Technikai segítség

Vannak előítéletek, melyek szerint, a halláskárosodás – illetve annak látható szimbóluma, a hallókészülék – az öregség egyik jele. De a mai hallást segítő eszközök nem olyan esetlenek mint a régi készülékek.

A legtöbbjük programozható, hogy megfeleljen a személyes igényeidnek. Csak egy példa: a háttérzaj hangerejét automatikusan tudja úgy csökkenteni, hogy viselője sokkal jobban megértse a beszélgetőpartnerét zajos környezetben.

A modern hallókészülékek sokkal diszkrétebbek is. Attól függően, hogy milyen mértékű a halláscsökkenésed illetve, hogy mennyit vagy hajlandó rákölteni, eljuthatsz odáig is, hogy szinte senki meg nem mondaná, hogy hallást segítő eszközt viselsz. Például a teljesen a hallójáratba illeszthető – más néven: CIC készülék – gyakorlatilag teljesen eltűnik a fülben; de a legnagyobbak is alig látszanak ki a fül mögül, és a testszínhez hasonló árnyalatokban is kaphatóak.

Figyelmeztetések

Az emberek a halláscsökkenés egy bizonyos szintjéig észrevétlenül képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, így gyakran nem könnyű felismerni ha valami, ami korábban hallható volt számunkra, mostanra már nem az..

Az alábbi jelek figyelmeztetnek a változásra:

  • Gyakran kéred meg az embereket, hogy beszéljenek lassabban, hangosabban vagy érthetőbben.
  • Magasabb hangerőn hallgatod a TV-t és a rádiót, mint ahogy azt korábban tetted.
  • Zajos környezetben sokkal nehezebb követed a beszélgetést.
  • Azon kapod magad, hogy inkább elkerülöd a részvételt a beszélgetésben, minthogy megpróbálnál lépést tartani vele.

Forrás: www.news-journalonline.com