A hallás érték. Így értékesek azok a fehér köpenyes audiológusok is, akik éjt nappallá téve tesznek a hallásunkért. Ők nem csak belekukkantanak a fülekbe, hanem nap, mint nap tesznek a hallásproblémával élők életminőségetek javulásáért is.

Igyekszenek hallhatóvá tenni a nem hallhatót, és nem győzik eléggé ismételni, hogy a hallásra vigyázni kell. Tegnap, ma és holnap is.

“Nyissuk ki a világot!” – interjú Nika Ferencnével, az Otonet Halláspontok audiológusával

Foglaljon időpontot még ma!

Lépjen kapcsolatba velünk, hogy közelebb kerüljön a tökéletes hallás élményéhez!

Mai interjú alanyunk a szó legnemesebb értelmében hivatástudatú. Ismerkedjenek meg Nika Ferencnével, az  Otonet Halláspontok egyik audiológusával, aki nem csak munkáját végzi a betegeivel, de aki ténylegesen is érdeklődik irántuk, és arra törekszik, hogy életüket hallásuk javításán keresztül minél jobbá tegye.

Hogy hogyan került a képbe az audiológia? Mint sok minden az életben, a kezdet itt is a véletlenen múlt. Bár eredetileg is egészségügyi végzettségű, de a lánya születése előtt más szakmai területen dolgozott. A gyermek születését követően ismét felerősödött benne, hogy újra szeretne emberekkel foglalkozni, szeretne valamit tenni, ami által segíthet.

Kezdetben egy hallókészülék-forgalmazó cégnél talált ügyfélszolgálati munkát, ami érdeklődését az audiológia felé irányította. Máig hálás a lehetőségért, amelyet ekkor kapott, és ami lehetővé tette, hogy elsajátítsa ezt a csodálatos szakmát.

Szintén ebbe az irányba terelte személyes érintettsége, ami talán még inkább ösztönözte az audiológiában végzett munkáját. Kisebbik lánya ugyanis rendkívül gyakran szenvedett fülfájástól. Volt, hogy elvesztette a hangját, vagy a hallása csökkent. Mindezeken keresztül szerette volna megérteni, hogy mi is történik a lányával, mi lehet a probléma oka.

Az audiológus hivatásban megtalálta azt, ami igazán örömet okoz számára a munkájában.

Az a pillanat, amikor a páciensei újra megnyílnak a világ felé, az igazi megerősítés számára.

„Gyakran találkozom bizalmatlan, kétségbeesett betegekkel, akik alig hiszik, hogy valaha is találni fogunk megoldást a hallásproblémájukra. Azonban amikor a következő alkalommal találkozunk, már sokkal nyitottabbak, bizakodóbbak.

Az audiológus munka szépsége nem csak a pontos diagnózisban lelhető fel, hanem az alapos beszélgetésekben, a beteg igényeinek felmérésében is. Nagyon komplex dolog ez!”

Minden egyes elemnek össze kell illeszkednie a másikkal a megfelelő működés érdekében – fejti ki.  Az audiológusnak mindegyik fázisban jelen kell lennie, hogy biztosítsa a legjobb eredményt. Különösen azt élvezi, amikor gyermekekkel van lehetősége foglalkozni. A gyermekorvosi asszisztensi múltja és a fejlődés neurológiai osztályon eltöltött évei miatt a gyermekek különleges helyet foglalnak el szívében.

Miközben beszélgettünk, érintettük az emlékeit is. Megható történetet osztott meg arról, hogy milyen érzés volt, amikor egy betege karácsony előtt elhozta a készülékét, hogy ne maradjon ki a családi beszélgetésekből, majd januárban, amikor találkoztak, könnyek között mondta el, hogy először hallotta a dédunokája hangját.

Vagy arról az 5 éves kisfiúról, aki annyira rettegett az uszodai fülilleszték mintavételtől, hogy a végén úgy búcsúzott: „százszor eljönnék hozzád, százszor!”.
Ez a hálával teli elismerés igazi megerősítés számára, hiszen ezek a pillanatok változtatják a mindennapi munkát hivatássá.

Kérdésünkre, hogy szerinte milyen gyakran szükséges audiológushoz járni, az alábbi egyszerű módszert javasolta:

„Ha a hallásban változást érzékelünk, mindenképpen érdemes ellátogatni egy audiológushoz. Ha az audiológus bármilyen eltérést talál, évente legalább egy kontrollvizsgálatot javasol majd.”

És miért olyan fontos a hallásszűrés és a hallásgondozás?

„Az időben felismert probléma sokkal könnyebben orvosolható – nem érdemes évekig várni.”

Az emberek hallásuk védelméről beszélgetve elmondta, hogy sajnos még mindig nem vigyázunk eléggé a hallásunkra. A fiatalok gyakran túl hangosan hallgatják a zenét a fülhallgatóikon, gyakran a metrón vagy a buszon, és nem is tudják, milyen sok problémát okozhat ez hosszú távon.

De mi a megoldás? Hogyan védhetjük meg a hallásunkat? Szerinte ma már számtalan zajvédő eszköz áll rendelkezésre különböző árkategóriákban. Ha hangos koncerteken és fesztiválokon használunk ilyen eszközöket, máris sokat tettünk a hallásunk védelmében.

Szakértői véleménye alapján fontos, hogy mindenkinek, aki kitéve magát a magas decibel szintű hangoknak, oda kell figyelnie a megfelelő hallásvédelemre. A mindennapi, tartósan magas hangerővel történő zenehallgatás ugyanolyan káros lehet, mint egy hangos koncert vagy fesztivál. Szerinte sokan hajlamosak alábecsülni a hosszú távú károkat, amelyeket ezek a tevékenységek okozhatnak a hallásukra.

Azt is elmondta, hogy a munkája során fontosnak tartja a folyamatos tanulást és fejlődést, mivel az audiológia területe folyamatosan fejlődik, és az új ismeretek nyújthatnak csak megfelelő felkészültséget egy-egy hallásprobléma optimális kezelésére.

„Ez motivál abban, hogy napról napra jobb legyek a munkámban, és a lehető legjobb segítséget nyújthassam a betegeimnek. Az audiológiai pálya egy nagyon érdekes és változatos terület. Az egyéni és közösségi szintű segítségnyújtás öröme összekapcsolódik a technikai szaktudással és a folyamatos fejlődés lehetőségével. „

Mindenkinek, aki hallásproblémával küzd, vagy csak a hallásáért aggódik, érdemes felkeresnie egy audiológust és konzultálni vele a lehetséges megoldásokról.

Foglaljon időpontot Nika Ferencnéhez: